BE shënjestron 7 individë e kompani, sanksionohet familjarisht edhe Presidenti i Nikaraguas

0

Bashkimi Europian vendosi sanksione ndaj shtatë individëve dhe tre kompanive të Nikaraguas. Sanksionet e reja përfshijnë anëtarët e familjes së Presidentit Daniel Ortega dhe Zëvendës Presidentit Rosario Murillo, Policinë Kombëtare të Nikaraguas, Këshillin e Lartë Zgjedhor dhe kompaninë që mbikëqyr telekomunikacionet dhe shërbimet postare.

BE thotë se këta persona janë përgjegjës për shkelje të rënda të të drejtave të njeriut, duke përfshirë shtypjen e shoqërisë civile, mbështetjen në manipulimin e zgjedhjeve presidenciale dhe parlamentare dhe minimin e demokracisë dhe shtetit të së drejtës.

Masat kufizuese tashmë zbatohen për gjithsej 21 persona dhe tre subjekte. Ndaj këtyre personave dhe kompanive aplikohet ngrirja e aseteve dhe qytetarëve dhe kompanive të BE-së u ndalohet të vënë fonde në dispozicion të tyre. Individët i nënshtrohen gjithashtu një ndalimi udhëtimi, i cili i pengon ata të hyjnë ose të kalojnë tranzit nëpër territoret e BE-së.

Më 8 nëntor 2021, Përfaqësuesi i Lartë për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë lëshoi një deklaratë në emër të BE-së, në të cilën nënvizonte se zgjedhjet e mbajtura në Nikaragua më 7 nëntor 2021 ishin zhvilluar pa garanci demokratike dhe se rezultatet e tyre nuk kishin legjitimitet. Ai deklaroi se qeveria e Nikaraguas i kishte privuar popullit të Nikaraguas të drejtën civile dhe politike për të votuar në një proces të besueshëm, gjithëpërfshirëse, të drejta dhe transparente, si dhe lirinë e tyre të shprehjes, organizimit dhe tubimit paqësor.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu