Hipoteza e re më në fund mund të shpjegojë se çfarë e vrau Bruce Lee, faji po kërkohet të konsumimi i tepër ti ujit!

0

Padyshim se artisti më i madh luftarak në ekran i të gjitha kohërave, Bruce Lee vdiq papritur më 20 korrik 1973, në moshën 32 vjeçare. Misteri që rrethon vdekjen e tij të papritur ka shkaktuar shumë teori konspirative të egra, por një analizë e re sugjeron se ‘Little Dragoi’ mund të ketë vdekur nga pirja e tepërt e ujit.

Megjithëse spekulativ dhe i pakonfirmuar, ky shkak i propozuar i vdekjes përfaqëson një goditje ironike për një njeri që ndihmoi në popullarizimin e filozofisë lindore me frazën ikonë “bëhu ujë, miku im”.

Për të arritur në përfundimin e tyre, autorët e studimit filluan duke shqyrtuar faktet e njohura rreth vdekjes së Lee. Për shembull, është e dokumentuar mirë se aktori i njohur ka përjetuar dhimbje koke dhe marramendje rreth orës 19:30, pak pasi kishte pirë kanabis dhe pirë ujë. Më pas ai mori një qetësues dhimbjeje të quajtur Equagesic, por u zbulua se nuk reagonte dy orë më vonë.

Një autopsi zbuloi se truri i tij ishte fryrë në 1,575 gram (3,5 paund), që është shumë mbi mesataren 1,400 gram (3 paund). Prandaj u arrit në përfundimin se Lee vdiq nga një lloj ënjtjeje e quajtur edemë cerebrale, e cila ndodhi për shkak të një reagimi ekstrem ndaj Equagesic.

Megjithatë, autorët e studimit theksojnë se ai e mori ilaçin vetëm pasi kishte përjetuar një dhimbje koke dhe marramendje, të cilat mund të tregojnë se truri i tij kishte filluar të fryhej para se të hidhte pilulën. Për më tepër, ata thonë se “edema cerebrale nuk do të pritej të ishte e vetmja gjetje e nekropsisë nëse vërtet mbindjeshmëria ndaj Equagesic ishte shkaku i vdekjes”.

“Tani ne propozojmë, bazuar në një analizë të informacionit të disponueshëm publikisht, se shkaku i vdekjes ishte edema cerebrale për shkak të hiponatriemisë. Me fjalë të tjera, ne sugjerojmë që paaftësia e veshkave për të nxjerrë ujin e tepërt e vrau Bruce Lee-n”, shkruajnë studiuesit.

Hiponatremia lind kur marrja e lëngjeve tejkalon kapacitetin e veshkave për të filtruar ujin nga gjaku. Zakonisht kjo ndodh kur një person pi një sasi të madhe brenda një kohe shumë të shkurtër, dhe ndërsa nuk ka prova që sugjerojnë se Lee bëri diçka të tillë, autorët e studimit thonë se ai mund të ketë pasur “faktorë të shumtë rreziku për hiponatriemi” dhe prandaj mund të kishte zhvilluar gjendjen “nga pirja e një ngarkese shumë më të ulët uji”.

Për shembull, ata vënë në dukje disa pretendime të bëra nga gruaja dhe mjekët e Lee se aktori kishte hequr dorë nga ushqimet e ngurta dhe kishte mbijetuar vetëm me lëng karrote dhe molle. E njohur si “dieta e çajit dhe e dollive”, ky regjim i ngrënies së lëndëve të treta të ulëta mund të ketë rritur ndjeshëm shanset e Lee për të zhvilluar hiponatreminë.

Ylli gjithashtu raportohet të ketë përdorur diuretikë për të hequr trupin e tij nga natriumi dhe për t’i bërë muskujt e tij të duken më të dukshëm. Për më tepër, burime pranë Lee pohojnë se ai filloi të pinte “dhjetë deri në njëzet shishe qeramike sake” në ditë në muajt e fundit të jetës së tij.

Duke marrë parasysh këta faktorë të stilit të jetesës, studiuesit thonë se Lee ndoshta ka përjetuar një edemë cerebrale dy muaj para vdekjes së tij, u shua dhe filloi të konvulsione. Megjithëse ai u shërua dhe nuk u diagnostikua me hiponatremi në atë kohë, autorët e studimit sugjerojnë se kjo sëmundje e pashpjegueshme mund të ketë paralajmëruar atë që do të vinte.

“Në përmbledhje, Lee kishte faktorë të shumtë rreziku që predispozonin për hiponatreminë që rezulton nga ndërhyrja në mekanizmat e homeostazës së ujit që rregullojnë marrjen e ujit dhe nxjerrjen e ujit,” thonë ata. “Ne supozojmë se Bruce Lee vdiq nga një formë specifike e mosfunksionimit të veshkave: paaftësia për të nxjerrë ujë të mjaftueshëm për të ruajtur homeostazën e ujit”.

Me fjalë të tjera, bëhu ujë, miku im. Por jo shumë ujë.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu