Pandemia e Covid-19/ Italia nis vaksinimin e adoleshentëve mbi 12 vjeç

0

Italia ka miratuar përdorimin e vaksinës anti-Covid për grupmoshat mbi 12 vjeç, pak ditë pasi Agjencia Europiane e Barnave dha dritën jeshile për përdorimin e vaksinës Pfizer për fëmijët nga 12 deri në 15 vjeç. Programi i vaksinimit në Itali është përshpejtuar, ndonëse pati një fillim të ngadaltë dhe vështirësi në organizim.

Raportohet se më shumë se 35 milion doza janë administruar dhe gati 23% e popullsisë është vaksinuar plotësisht, sipas shifrave të Ministrisë së Shëndetësisë. Megjithatë ekspertët e shëndetësisë kanë paralajmëruar që imunizimi i fëmijëve kundër Covid duhet të merret parasysh vetëm në rrethana të veçanta për shkak të potencialit të tij duke folur për probleme të rëndësishme praktike dhe etike.

“Fëmijët transmetojnë Covid-19 në një farë mase, megjithëse ata nuk vuajnë nga simptoma të rënda të sëmundjes. Nëse fëmijët do të vaksinohen, sigurisht mund të rrezikohen nga efekte anësore, kështu që vaksinimi i tyre duhet të ketë një përfitim të dukshëm, jo vetëm mbrojtjen indirekte të të rriturve nga Covid-19 “, tha Prof Adam Finn i Universiteti i Bristol javën e kaluar.

Burimi: inquirer.net|joq.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here