Vetmia: Keni miq por ndiheni të vetmuar? Përgjigja qëndron në tru

0

 

Në një botë të krijuar me teknologji inovative komunikimi dhe platforma të rrjeteve sociale, si ndodh që disa njerëz ndihen të vetmuar ? E megjithatë, siç zbulon një studim i ri, pavarësisht se sa i madh ka një rrjet social dhe miq , ka të ngjarë të ketë raste kur ai ndihet shumë i vetmuar. Por si shpjegohet kjo?

Studiuesit nga Universiteti i Kalifornisë Jugore kanë zbuluar se vetmia që njerëzit ndjejnë mund të tregojë ndryshime në funksionin e trurit dhe mënyrën se si ata e perceptojnë botën përreth tyre. Hulumtimi është publikuar në Psychological Science.

Për të arritur në këtë përfundim, ekipi i studimit iu nënshtrua 63 studentëve të parë të kolegjit në një MRI 90-minutëshe. Gjatë testeve të trurit , pjesëmarrësit shikuan 14 video tërheqëse dhe më pas, duke përdorur shkallën e vetmisë së UCLA, u përgjigjën se sa socialë ndiheshin. Studiuesit mblodhën të dhënat që rezultuan dhe i shtuan ato në rezultatet e një studimi të mëparshëm në mediat sociale. Në atë studim, pjesëmarrësve iu kërkua të listonin emrat e pjesëmarrësve me të cilët ishin afruar, njerëzit me të cilët hanin dikur dhe ata me të cilët shoqëroheshin gjatë atij viti të parë akademik.

Pjesëmarrësit në hulumtimin e ri u ndanë në dy grupe. ‘Grupi i vetmisë’ përbëhej nga njerëz që kishin rezultate të larta në shkallën e vetmisë, ndërsa ata me rezultate të ulëta vendoseshin në ‘grupin social’.

Dy zona të trurit janë të lidhura me vetminë

Duke ekzaminuar rrezet X të trurit, studiuesit gjetën ndryshime në aktivitetin e trurit midis dy grupeve. Dallimet lidheshin kryesisht me dy zona të trurit: rrjetin e funksionit të paracaktuar (d.m.th. funksioni i trurit i lidhur me interpretimin e tregimeve dhe marrëdhënieve shoqërore) dhe rrjetin e shpërblimeve . Studiuesit argumentuan se njerëzit që ndihen të vetmuar i përpunojnë gjërat në një mënyrë të veçantë, kjo është arsyeja pse ata shpesh ndihen të keqkuptuar dhe të margjinalizuar nga të tjerët.
Ne zbuluam se ata që ndihen të vetmuar e perceptojnë botën përreth tyre shumë ndryshe, pavarësisht se sa shumë ndërveprojnë me të tjerët dhe sa miq kanë ,” komentoi Elisa C. Baek, një studiuese në Universitetin e Kalifornisë Jugore dhe autore kryesore e studimin. “Një skenar është që njerëzit që ndihen të vetmuar i interpretojnë situatat ndryshe, gjë që mund t’i vështirësojë marrëdhëniet e tyre shoqërore ,” shtoi ajo.

Një tjetër mundësi e mundshme është që vetmia mund të ndikojë në mënyrën se si njerëzit mendojnë ndonjëherë.

Studiuesit theksojnë se kërkimet e mëtejshme se si funksioni i trurit ndikon në ndjenjat e vetmisë mund të ndihmojë në zhvillimin e mënyrave efektive për të reduktuar izolimin social.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu