Pajisjet që harxhojnë më shumë energji, gjithçka që duhet të dini për kursimin e saj

0

Ekspertët e energjetikës kanë paralajmëruar se përpara do të kemi një dimër të vështirë për sa i përket energjisë.

Pritet që të ketë rritje çmimesh, jo vetëm në Shqipëri, por edhe shumë vende të Europës po përgatisin paketat e tyre se si të kursejmë energjinë elektrike.

Nëse do të arrijmë të menaxhojmë si duhet energjinë elektrike, do të kemi më të lehtë përballimin e krizës duke pasur më pak kosto dhe kufizime.

Ashtu siç e dini Shqipëria ka energji nga uji nga TEC-et dhe në rast se qytetarët do të kursejnë energjinë elektrike, do të kenë më pak kosto dhe kufizime.

Por më parë duhet të dini dhe të informoheni se cilat prej pajisjeve tuaja elektroshtëpiake kërkojnë më shumë energji elektrike.

1. Ngrohja dhe ftohja: 45-50%

Konsumatori më i madh i energjisë elektrike në një familje mesatare është pajisja juaj e ngrohjes dhe ftohjes. Kondicionerët dhe ngrohësit qendrorë përdorin shumë energji për të mbajtur shtëpinë tuaj në temperaturën e duhur. Edhe pse varet se cilin prej tyre përdorni më shumë (ngrohje ose ftohje), ngrohja në përgjithësi përdor më shumë energji elektrike gjatë gjithë vitit, duke përbërë 25+% të përdorimit vjetor të energjisë elektrike.

2. Ngrohës i ujit: 12%

Nëse keni një ngrohës uji elektrik, atëherë ai ka të ngjarë të jetë konsumatori i dytë më i madh i energjisë në shtëpinë tuaj. Ju përdorni ngrohësin tuaj të ujit për gjëra të tilla si dushi, larja e enëve, përdorimi i lavamanit dhe lavanderi. Të gjitha këto aktivitete shtohen për t’i bërë ngrohësit e ujit një thithje mjaft domethënëse të energjisë çdo muaj.

3. Ndriçimi: 9-12%

Llambat janë bërë shumë më efikase në energji gjatë viteve. Sot, teknologjia më e mirë e ndriçimit në treg, LED, përdorin dukshëm më pak energji se paraardhësit e tyre (CFL dhe llamba inkandeshente) dhe gjithashtu zgjasin shumë më gjatë, gjë që redukton mbetjet. Për të mos përmendur që ata kushtojnë më pak.

Megjithatë, ndriçimi përbën një pjesë të konsiderueshme të përdorimit të energjisë elektrike çdo muaj për shkak të sasisë së përdorimit të tyre.

4. Frigoriferi: 8%

Megjithëse frigoriferi juaj në fakt nuk kërkon aq shumë energji për të punuar çdo orë, ai konsumon mjaft energji elektrike thjesht sepse është gjithmonë i ndezur.

5. Lavatriçe dhe tharëse: 5%

Përdorimi mujor i energjisë i lavatriçeve dhe tharëseve tuaja varet nga sa shpesh lani, natyrisht. Por, kur punoni me lavatriçe dhe tharëse, ato priren të thithin shumë energji elektrike, veçanërisht nëse e përdorni lavatriçen me ujë të nxehtë. Mesatarisht, larja e rrobave përbën rreth 5% të përdorimit vjetor të energjisë elektrike.

6. Furra elektrike: 3%

Gatimi kërkon energji intensive, veçanërisht nëse keni një furrë elektrike dhe një pllakë gatimi. Furrat elektrike në përgjithësi janë përgjegjëse për rreth 3% të përdorimit mujor të energjisë elektrike.

7. Lavastovilje: 2%

Lavastovilja juaj kërkon një sasi relativisht të ulët të energjisë elektrike. Në përgjithësi, ajo përbën rreth 2% të totalit të përdorimit tuaj mujor.

8. TV dhe kabllor: 2%

Kutitë e televizorit dhe kabllove janë jashtëzakonisht efikase në energji sot. Problemi është se ato shpesh funksionojnë edhe kur nuk i përdorni. Ato orë gatishmërie mund të rrisin pak konsumin e energjisë elektrike dhe si rezultat, televizori dhe kutia e kabllove konsumojnë rreth 2% të totalit mujor të energjisë elektrike.

Por gjithashtu studiuesit tregojnë se ka disa strategji efektive, që do t’iu ndihmojnë në kursimin e energjisë, duke nisur nga blerja e pajisjeve e deri tek panelet diellore.

Si të kurseni në kostot e energjisë elektrike?

Ka shumë strategji që ju ndihmojnë të kurseni në kostot e energjisë elektrike. Mund të provoni të reduktoni përdorimin e përdoruesve tuaj më të mëdhenj të energjisë, si p.sh. AC dhe pajisjet e ngrohjes. Ose mund të instaloni pajisje të reja me më shumë efikasitet energjie që do t’ju kursejnë para për një kohë të gjatë.

Por gjithashtu studiuesit tregojnë se ka disa strategji efektive, që do t’iu ndihmojnë në kursimin e energjisë, duke nisur nga blerja e pajisjeve e deri tek panelet diellore.

1. Instaloni pajisje inteligjente

Pajisjet inteligjente do të monitorojnë përdorimin tuaj të energjisë elektrike dhe do t’i fikin automatikisht pajisjet kur nuk i përdorni. Ato mund t’ju ndihmojnë të ulni përdorimin e energjisë elektrike me një ton! Nëse po përpiqeni të kurseni në kostot e energjisë elektrike, por nuk keni kohë për të mbyllur dhe shkëputur pajisjet tuaja nga priza, shikoni investimin në disa priza dhe pajisje inteligjente (si termostatet) të cilat do të monitorojnë automatikisht përdorimin tuaj për ju.

2- Përdorni kohëmatës dhe aftësi të integruara të kursimit të energjisë

Pajisjet si kompjuterët, televizorët, AC dhe ngrohësit kanë kohëmatës dhe veçori të tjera të integruara të kursimit të energjisë. Sigurohuni që po përfitoni nga këto pasi ato mund t’ju ndihmojnë vërtet të ulni kostot tuaja. Për shembull, kur bëhet fjalë për ngrohjen dhe ftohjen e shtëpisë tuaj, sigurohuni që po e bëni sistemin tuaj të funksionojë vetëm kur jeni në shtëpi. Dhe nëse jeni nga ata njerëz që ju zë gjumi duke parë televizor, thjesht mund të vendosni një orë kur dëshironi që televizori juaj të fiket pa patur shqetësimin se do të qëndrojë i ndezur gjatë gjithë kohës. Mund të provoni gjithashtu të kaloni televizorin dhe kompjuterin tuaj në modalitetin e kursimit të energjisë gjatë natës kur nuk keni nevojë që drita e pasme të jetë aq e ndritshme.

3- Përdorni pajisjet tuaja kryesore gjatë periudhave me kërkesë të ulët

Një këshillë tjetër e mirë për t’ju ndihmuar të kurseni energjinë tuaj është të përdorni pajisje si pjatalarëse dhe lavanderia gjatë periudhave me kërkesë të ulët për energji elektrike. Energjia elektrike nuk kushton gjithmonë njësoj, çmimi i saj luhatet në varësi të kërkesës për energji elektrike në një kohë të caktuar. Zakonisht, çmimi i energjisë elektrike është më i lartë në mes të mbrëmjes, kur të gjithë janë në shtëpi, duke përdorur dritat e tyre, duke gatuar darkë, duke parë TV, etj. Një strategji për të kursyer është të parashikohen këto rritje të tarifave dhe të presësh deri vonë gjatë natës apo edhe të planifikojë larjen e enëve ose rrobat tuaja gjatë ditës.

4- Përfitoni nga alternativat e energjisë së pastër

Energjia e pastër po bëhet më e përhapur dhe më e lirë. Për shembull, nëse keni një çati të përshtatshme, mund të keni të drejtë të instaloni panele diellore. Në këtë mënyrë, ju do të mund të ulni kostot e energjisë elektrike.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu