A po ndahet Afrika në dy kontinente? Ekspertët shpjegojnë dukurinë gjeografike që po çudit botën

0

Imazhet nga çarja e Luginës së Kenias në Afrikë që pretendohet të tregojë prova të një ndarje kontinentale që mund të shohë Afrikën të ndarë në dysh, kanë qarkulluar në internet. Një çarje e madhe në tokë është cituar si provë se lëvizjet tektonike po shkatërrojnë kontinentin dhe mund të shohin tokën të ndarë në dysh.

Raportet pohojnë gjithashtu se një ndarje masive prej 35 miljesh në shkretëtirën etiopiane është dëshmi e mëtejshme e trendit, por imazhet dramatike nuk janë ato që duken.

Çarjet në tokë janë rezultat i ngjarjeve shumë më të lokalizuara. The Guardian raporton se karakteristikat gjeologjike ka shumë më tepër gjasa të jenë shkaktuar nga erozioni i papritur, sesa nga një lëvizje tektonike ndërkontinentale.

Megjithatë, është e vërtetë që kontinenti i Afrikës gradualisht po ndahet në gjysmë pasi pllakat tektonike shumë nën sipërfaqe zhvendosen ngadalë?

Çfarë është lugina e çarjes?

Aktiviteti përgjegjës për ndryshimin e fytyrës së kontinenteve është një proces i njohur si tektonika e pllakave, ku pllakat e mëdha tektonike nën sipërfaqen e tokës bluhen së bashku dhe largohen. Aktiviteti tektonik është përgjegjës për fenomene si tërmetet dhe vullkanet, dhe ka tendencë të përqendrohet rreth zonave specifike.

Studiuesit besojnë se lëvizja tektonike poshtë Afrikës përfundimisht do ta shohë kontinentin të ndarë në dysh, përgjatë sistemit të Luginës së Riftit të Madh. Kjo linjë shtrihet nga Azia jugperëndimore deri në Bririn e Afrikës, e përbërë nga një seri linjash thyerjesh.

Çfarë i shkaktoi çarjet në Kenia?

Kenia përjeton disa nga ndryshimet më ekstreme të klimës kudo në planet. Periudhat e qëndrueshme të motit të nxehtë dhe të thatë i lënë vendin shpërthimeve të papritura të reshjeve të dendura dhe rajoni mund të jetë i ndjeshëm ndaj rrymave dhe përmbytjeve. Këto përjetime të vazhdueshme klimaterike dh eveprimtaria e erozionit ka bërë që çarja të vazhdojë të rritet.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu