Analisti serb, Popoviç: Kur do të kthehen serbët në institucionet e Kosovës

0

Shumica e serbëve nga veriu i Kosovës nuk vendosin për vendime të rëndësishme jetësore, si karriera profesionale apo edhe vendbanimi, por e kanë lënë jetën në duart e pushtetit autoritar dhe të korruptuar serb. Cilado qoftë zgjidhja për Kosovën, këta njerëz tashmë kanë humbur gjënë më të çmuar që kishin – vetë mundësinë për të ndikuar në fatin e tyre, dhe kjo është një tjetër tragjedi e shkaktuar nga regjimi i Aleksandër Vuçiç, me qëllim të forcimit të sistemit personal.

Analisti serb, Dragan Popoviç i pyetur nga Danas, nëse dhe kur serbët do të kthehen në vendet e tyre të punës dhe në institucionet e Kosovës, i intervistuari i Danas thotë se dalja e serbëve nga veriu i Kosovës nga institucionet e Kosovës është një demonstrim i fuqisë së Aleksandër Vuçiç që ai ende ka potencial për të ndikuar në stabilitetin rajonal.

Besoj se pas vendimit qëndron një kombinim i arsyeve të ndryshme, jo të gjitha patën një ndikim të barabartë. Kryesorja është sigurisht mesazhi për bashkësinë ndërkombëtare se ekziston mundësia e përshkallëzimit të konfliktit nga pala serbe dhe se ky faktor duhet të merret parasysh – sipas bashkëbiseduesit tonë.

Nga ana tjetër, vëren ai, autoritetet serbe sigurisht që duhet ta radikalizojnë situatën sa më shumë që të jetë e mundur, në mënyrë që çdo zgjidhje të mundshme të ardhshme të paraqesin si më të mirën e mundshme në atë moment ose të paktën si një të keqe më të vogël në krahasim me luftën, etnike. spastrim apo skenarë të ngjashëm katastrofikë.

-Nuk kam dyshim se ka edhe një rivalitet të konsiderueshëm ndaj Kurtit, i cili, ndryshe nga paraardhësit e tij, sillet në mënyrë të ngurtë dhe nuk tregon gatishmëri as për t’u dorëzuar dhe as për t’iu nënshtruar presionit të Perëndimit. E gjithë kjo së bashku solli vendimin për largim nga institucionet e Kosovës – shpjegon Dragan Popoviç.

Megjithatë, ai beson se kthimi në ato institucione do të jetë edhe pjesë e vlerësimit politik të autoriteteve në Serbi, se a mund të paraqitet si fitore e politikës së Vuçiqit.

Në përgjithësi, më pak të pyetur janë vetë serbët në veri të Kosovës, të cilët kushedi sa herë janë valutë për ryshfet – përfundon bashkëbiseduesi i Danas.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu