BE dhuron ndihmë të re humanitare urgjente për Ukrainën këtë muaj

0

Ndihma e re emergjente humanitare, mbi 1800 ton këtë muaj, BE dërgon në Ukrainë përpara dimrit të ardhshëm, përmes Mekanizmit të Mbrojtjes Civile të BE-së, përpara dimrit të ardhshëm.

Siç tha Komisioneri për Menaxhimin e Krizave Yanes Lenarcic, Rusia ka shkatërruar infrastrukturën jetike në Ukrainë, si ngrohjen, energjinë elektrike dhe rrjetet e ujit, duke e lënë botën pa energji elektrike dhe ngrohje në prag të dimrit. “Energjia është prioriteti ynë dhe adresimi i nevojave humanitare me afrimin e dimrit,” theksoi Lenarciç, duke vënë në dukje se BE-ja po punon gjatë gjithë kohës për të ndihmuar në ruajtjen e furnizimit me energji elektrike të Ukrainës. Sipas tij, përmes Mekanizmit të Mbrojtjes Civile të BE-së, tashmë në Ukrainë janë dorëzuar 500 gjeneratorë të energjisë elektrike, si dhe strehimoret e para të përkohshme.

Komisioni Evropian po koordinon një dërgesë të re prej më shumë se 1,800 ton ndihme urgjente këtë muaj, duke përfshirë sektorin e energjisë. Kjo e çon ndihmën materiale totale të kanalizuar në Ukrainë në 74,000 ton me vlerë më shumë se 450 milionë euro dhe është shtesë e 523 milionë eurove në ndihmë financiare humanitare të ofruar tashmë pas pushtimit të paligjshëm të Rusisë. Mbështetja e fundit vjen nga Belgjika, Finlanda, Gjermania, Sllovakia, Luksemburgu dhe Suedia, e cila përfshin furnizime me energji, sende strehimi, pajisje të ndihmës së parë, veshje mbrojtëse, pajisje zjarrfikëse, cisterna uji dhe autobusë, ndër të tjera. Të gjitha shtetet anëtare të BE-së i kanë dërguar mbështetje Ukrainës përmes Facilitetit.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu