Beqar, pa fëmijë dhe të lumtur/ Shkenca përmbys stereotipin e martesës

0
Shot of young wife expressing empathy and compassion to her sad frustrated husband.

“Asnjë grua nuk është e kompletuar derisa të bëhet nënë”, “Duhet të gjesh një partner, përndryshe nuk do të jesh e lumtur në jetën tënde”

Këto fraza nuk dëgjohen vetëm nga përfaqësuesit e brezave të vjetër, por edhe nga të rinjtë, të cilët supozohet se kanë hedhur poshtë stereotipet e së shkuarës. Rezultati është se edhe një grua që përndryshe do të kënaqej me “statusin e saj beqare” është e mbushur me ankth dhe faj.

Por a ka një kufi moshe me të cilin “duhet” të jemi të martuar dhe të kemi fëmijë? Dhe në përgjithësi, a është martesa dhe fëmijët e vetmja rrugë drejt lumturisë?

Martesa dëmton rëndë shëndetin e gruas?

Wendy L. Patrick, JD, Ph.D., në një artikull të ri në uebsajtin e njohur të psikologjisë Psychology Today përgjigjet se ka, me sa duket, shumë gra të martuara lumturisht (dhe shumë burra të martuar lumturisht). Por ne priremi të anashkalojmë faktin se ka edhe shumë beqarë të lumtur, pavarësisht gjinisë. Në fakt, Paul Dolan , një ekspert në shkencën e sjelljes, beson se gratë beqare pa fëmijë janë më të lumturat nga të gjithë.

Martesa përfiton më shumë për shëndetin mendor dhe fizik të burrave sesa të grave, shton Dolan. Burrat e martuar adoptojnë një mënyrë jetese më pak të rrezikshme, më të shëndetshme dhe bëhen më efikas në punë. Nga ana tjetër , gratë e martuara , të paktën ato në moshën e mesme, janë më të rrezikuara nga çrregullimet mendore dhe fizike sesa bashkëmoshatarët e tyre beqarë.

Gratë e martuara, të paktën ato në moshën e mesme, janë më të rrezikuara nga çrregullime mendore dhe fizike sesa bashkëmoshatarët e tyre beqarë.

Pse mund të jetë kjo? Ndoshta sepse, ndër të tjera, siç përgjigjet profesoresha Emily Grundy nga Universiteti i Essex- it , “ne kemi prova që tregojnë se gratë shpenzojnë më shumë kohë në punët e shtëpisë sesa burrat, ndërsa bëjnë gjithashtu punë më emocionale, kështu që ato kanë edhe gatimin dhe punët e shtëpisë, e familjes dhe barrës emocionale”.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu