Greqia do rikthejë maskat, flasin ekspertët: Mund të shkojnë mbi 2000 raste në ditë

0

Shkencëtarët dhe ekspertët po japin alarmin për trendin në rritje të rasteve alarmante të koronavirusit në ditët e fundit. Nevoja për vaksinim të shpejtë dhe masiv të popullatës është më urgjente se kurrë, në një kohë kur duket se një valë e katërt mund të jetë shumë pranë.

Autoritetet, si në nivelin shkencor, ashtu edhe në atë qeveritar, po përgatiten përsëri për të shpalosur një rrjet masash që synojnë ndaljen e epidemisë dhe, në të njëjtën kohë, veprime për të forcuar fushatën e vaksinimit, në bashkëpunim me autoritetet lokale.Sipas informacionit, masat e reja që do të shpallen përfshijnë zonat e mbyllura në restorante dhe bare për të funksionuar ekskluzivisht për njerëzit e vaksinuar.

Gjithashtu konsiderohet pothuajse e sigurt që maska do të rikthehet plotësisht në të gjitha zonat e jashtme dhe tek të gjithë qytetarët, të vaksinuar dhe të pavaksinuar, siç ishte rasti dy javë më parë. Komiteti i Ekspertëve kishte peshuar të dhënat e ndryshme epidemiologjike në atë kohë dhe u kishte bërë thirrje qytetarëve të lëviznin jashtë pa maskë kur nuk ka sinkronizim. Situata aktuale nuk i justifikoi shkencëtarët dhe qeverinë të cilët besuan se qytetarët kishin marrë mesazhin në lidhje me përdorimin e maskës në mënyrë korrekte.

Thomaidis: Javën tjetër mund të tejkalojmë 2,000 raste në ditë. Nikos Thomaidis, Profesor i Kimit Analitike në EKPA, foli rreth rritjes afërsisht 65% të ngarkesës virale të ujërave të zeza të Atikës, duke theksuar se ai nuk priste një rritje kaq të madhe të rasteve si ajo e regjistruar ditët e fundit, por ajo që e shqetëson më shumë është rritja e indeksit të pozitivitetit, i cili është më shumë se dyfishuar.

Sipas z. Thomaidis, i gjithë ky skenar është për shkak të përhapjes së madhe të virusit në moshat më të reja që nuk kanë pasur kohë të vaksinohen. Z. Thomaidis nxitoi të shtonte se është e kuptueshme se çfarë po ndodh me të rinjtë, duke theksuar natyrisht se mënyra e vetme për t’u mbrojtur virusi i vrasjes është vaksinimi.

Profesori i EKPA, theksoi se ka shumë të ngjarë të shohë një rritje të mëtejshme të rasteve javën e ardhshme dhe të kalojë 2,000 në ditë, duke ia atribuar të gjitha këto kombinimit të mutacionit Delta i cili është jashtëzakonisht ngjitës me relaksimin në masat e shmangies koronavirus.

Gogos: Nëse vaksinimi do të ishte i detyrueshëm për pranimin në klube të natës, nuk do të kishim pothuajse asnjë rast. Nevoja për të vaksinuar punonjësit në restorant u nënvizua nga profesori i Patologjisë i Universitetit të Patras dhe anëtar i Komitetit të Specialistëve Charalambos Gogos, duke folur për SKAI. Duke analizuar më tej çështjen e detyrimit të vaksinës, profesori theksoi se në mënyrë që të ndodhë kjo, miratimi për vaksinat duhet të jetë i përdorimit urgjent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here