Ish-punonjësja dekonspiron dokumentet sekrete të Facebook: Kompania nuk pranonte dëmin që shkaktonte platforma

0

Frances Haugen, sinjalizuesja që qëndron pas një sërë zbulimesh dëmtuese për Facebook, është e bindur se me veprimet e saj ajo dëshiron të ndihmojë kompaninë e mediave sociale dhe jo mos nxisë urrejtjen ndaj saj.

37-vjeçarja zbuloi dhjetëra mijëra dokumente të brendshme të kompanisë pasi u bezdis për faktin se Facebook nuk po e pranonte publikisht dëmin që mund të shkaktojnë platformat e tij.

“Nëse njerëzit e urrejnë Facebook për shkak të asaj që kam bërë, atëherë unë kam dështuar. Unë besoj në të vërtetën dhe pajtimin – ne duhet ta pranojmë realitetin. Hapi i parë i kësaj është dokumentimi, “tha ajo për Wall Street Journal, e cila zbuloi dokumentet në serinë e saj të Facebook Files.

Në mesazhin e saj të fundit në sistemin e brendshëm të Facebook, të postuar kur u largua në maj, ajo shkroi: “Unë nuk e urrej Facebook. Unë e dua Facebook -un. Unë dua ta ruaj atë.”

Haugen, e lindur dhe rritur në Iowa nga një baba mjek dhe një nënë që hoqi dorë nga një karrierë akademike për t’iu përkushtuar besimit fetar, tha se ishte një miqësi e humbur që ndryshoi pikëpamjen e saj për mediat sociale.

Haugen ishte një profesioniste e suksesshme e teknologjisë me një CV që përfshinte përvojën në Pinterest dhe Google, por një dekadë më parë ajo u diagnostikua me një sëmundje autoimune dhe në 2014 u shtrua në reanimacion.

Një mik i familjes u punësua për ta ndihmuar atë në detyrat e përditshme të tilla si blerja e ushqimeve dhe e sendeve personale, por marrëdhënia e tyre u përkeqësua pasi ai u fiksua me forume në internet që promovonin teoritë e komplotit për ‘forcat e errëta’ që manipulonin politikën.

“Ishte një miqësi vërtet e rëndësishme, dhe më pas e humba atë,” tha ajo për WSJ.

Ish-shoku që atëherë ka braktisur besimet e tij komplotiste, të cilat e kishin tërhequr atë në një botë të nacionalizmit okult. Por kjo ndryshoi karrierën e Haugen.

“Është një gjë të studiosh dezinformatat, dhe tjetër gjë të humbasësh dikë për shkak të tyre,” tha ajo. “Shumë njerëz që punojnë në këto kompani shohin vetëm anën pozitive të gjërave.”

Kur një rekrutuese në Facebook iu afrua Haugen në 2018, ajo tha se donte një punë që lidhej me demokracinë dhe që luftonte përhapjen e informacionit të rremë. Kjo e çoi atë të fitonte një vend pune në vitin 2019 si menaxhere në ekipin e integritetit të Facebook, që shikon ndërhyrjen zgjedhore në të gjithë botën.

Grupi u shpërbë pas zgjedhjeve presidenciale amerikane të vitit 2020 dhe Haugen kontaktoi Wall Street Journal menjëherë pas kësaj.

Facebook ka thënë se ka investuar shumë te punonjësit e tij dhe te teknologjia për ta bërë platformën e tij të sigurt, por Haugen besont se kompania nuk po bënte sa duhet për të luftuar dezinformatat.

Duke reaguar ndaj komentit të Haugen, Facebook tha: “Mbartja e përmbajtjeve që nxisin urrejtjen ose janë të dëmshme, janë të këqija për komunitetin, për reklamuesit dhe biznesin tonë.”

Të martën, Haugen do të dalë para ligjvënësve amerikanë për të përsëritur akuzat e saj se Facebook nuk bëri sa duhet për të ndaluar dëmin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here