Ligjvënësit e BE-së thonë se Hungaria nuk është gati për fondet e ngrira të BE-së

0

Një grup ligjvënësish të BE-së në një vizitë në Budapest ngritën dyshime nëse ata mendojnë se Hungaria është gati të marrë paratë e ngrira të BE-së.

Anëtarët e Parlamentit Evropian folën mbi mosmarrëveshjen e vazhdueshme midis Komisionit Evropian dhe qeverisë së krahut të djathtë të Viktor Orban pas shqetësimeve të Brukselit për pavarësinë e gjyqësorit dhe korrupsionin në Hungari.

Katër eurodeputetë nga i gjithë spektri kritikuan trupin e auditimit të Hungarisë si të papërshtatshëm për qëllimin dhe akuzuan qeverinë për përdorimin e tenderëve publikë për të “pasuruar familjen dhe miqtë e Viktor Orbanit”.

“Pyetjet tona drejtuar autoritetit shtetëror të kontrollit në lidhje me keqpërdorimin, manipulimin e tenderëve, besueshmërinë e llogarive buxhetore, raportimin e rasteve të mashtrimit në prokurori mbetën pa përgjigje”, u tha gazetarëve në Budapest Monika Hohlmeier, kryetarja e komitetit të kontrollit buxhetor të Parlamentit.

Në fund të një vizite tre-ditore me zyrtarë publikë hungarezë, OJQ dhe gazetarë, ligjvënësit evropianë vlerësuan përparimin e Hungarisë në disa çështje të sundimit të ligjit, por vunë në dukje disa mangësi, të cilat do t’ia përcjellin Komisionit.

Parlamenti nuk ka asnjë fjalë nëse Komisioni do të shkrijë fondet e kohezionit dhe rimëkëmbjes pas pandemisë për Hungarinë, por ai i ka kërkuar vazhdimisht ekzekutivit të BE-së të forcojë qëndrimin e tij.

Hohlmeier, eurodeputet i qendrës së djathtë gjermane, akuzoi qeverinë hungareze për dorëzimin e tenderëve publikë për bizneset miqësore duke përdorur masa të tilla si taksat speciale dhe legjislacionin e urgjencës në minutën e fundit për të minuar konkurrencën.

“Më lejoni t’ju kujtoj se Hungaria është anëtare e tregut të përbashkët të BE-së dhe në tregun e përbashkët nuk mund të ketë diskriminim të kompanive, të gjitha duhet të kenë të njëjtat të drejta dhe të njëjtat detyrime”, shtoi Hohlmeier.

Megjithatë, eurodeputetët vlerësuan përpjekjet e Hungarisë për të forcuar pavarësinë e gjyqësorit dhe përshëndetën krijimin e Autoritetit të Integritetit të vendit, një organ i ri kundër korrupsionit.

Qeveria hungareze zbuloi së fundmi një reformë gjyqësore për të siguruar paratë e BE-së mes tkurrjes së vazhdueshme ekonomike dhe inflacionit, i cili arriti në 24 për qind nga viti në vit në prill.

Kjo reformë mund t’i lejojë Hungarisë të zhbllokojë rreth 13 miliardë euro të fondeve të kohezionit, sipas zyrtarëve të BE-së. Ata theksuan se përtej vlerësimit teknik, Komisioni do të duhet të peshojë kostot politike të shpërndarjes së parave në Hungari.

Megjithatë, pjesa tjetër e fondeve të kohezionit – me vlerë 22 miliardë euro në total – mbeten të bllokuara për arsye të tjera si kthimi demokratik, një “ligj për mbrojtjen e fëmijëve” që konsiderohet gjerësisht homofobik, trajtimi i azilkërkuesve nga Hungaria dhe pavarësia akademike e universiteteve hungareze.

Më vete, vendi po pret gjithashtu 5.8 miliardë euro grante dhe 6.6 miliardë euro kredi të lira të BE-së nën fondin e rimëkëmbjes. Por për ta bërë këtë, do të duhet të pastrojë 27 kushte ose “super momente”.

Qeveria hungareze nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment

Gazeta Shqiptare

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu