Ndahet nga jeta në moshën 93-vjeçare filozofi gjerman Ernst Tugend

0

Ernst Tugendhat, i konsideruar si një nga filozofët më të rëndësishëm bashkëkohorë, vdiq të hënën në qytetin jugor të Freiburgut në moshën 93-vjeçare.

Tugendhat konsiderohej si një nga filozofët më të rëndësishëm bashkëkohorë, veçanërisht në fushën e filozofisë analitike të gjuhës.

Tugendhat lindi nga prindër hebrenj në Brno në atë që tani është Republika Çeke në vitin 1930. Ai dhe familja e tij u larguan nga nazistët në vitin 1938, në fillim në Zvicër dhe më pas në Amerikën e Jugut.

Pas luftës, ai studioi filologji klasike në Universitetin Stanford në shtetin amerikan të Kalifornisë. Ai u kthye në Evropë në 1949 për të studiuar filozofinë e Martin Heidegger dhe ndoqi leksionet e vetë Heidegger në Freiburg pas 1951.

Disa nga leksionet e tij në vitet 1970 hynë në historinë e filozofisë, duke përfshirë hyrjen e tij në filozofinë gjuhësore-analitike. “Vetëm duke reflektuar mbi strukturat themelore gjuhësore mund të hedhim dritë mbi kuptimin njerëzor”, ishte një nga aksiomat e tij.

Në vitet 1980, interesi i tij u kthye më shumë drejt filozofisë praktike. Ai arriti në përfundimin se morali mund të bazohet vetëm në kontrata sociale, jo në koncepte idealiste të lirisë ose në idetë metafizike të absolutes.

Mbi të gjitha ai e vlerësoi shumë të rëndësishëm nocionin e barazisë duke thënë: “Duhet të respektoni të gjithë njëlloj dhe të mos instrumentalizoni askënd”.

Në vitin 1992, ai u kthye në Amerikën e Jugut për të dhënë mësim në Santiago de Chile.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu