Në Mars mund të ketë jetë/ NASA gjen molekula organike në planetin e kuq

0

SHBA- Roveri Perseverance i NASA-s është në fushatën e tij të dytë shkencore, duke mbledhur mostra të bërthamës shkëmbore nga karakteristikat brenda një zone të konsideruar prej kohësh nga shkencëtarët si një mundësi kryesore për gjetjen e shenjave të jetës së lashtë mikrobike në Mars. Roveri ka mbledhur katër mostra nga një deltë e lashtë lumi në kraterin Jezero të Planetit të Kuq që nga 7 korriku, duke e çuar numrin total të mostrave të shkëmbinjve bindëse shkencërisht në 12.

“Ne zgjodhëm Kraterin Jezero për Këmbëngulje për të eksploruar sepse menduam se kishte shansin më të mirë për të ofruar mostra të shkëlqyera shkencërisht – dhe tani e dimë se e dërguam roverin në vendndodhjen e duhur,” tha Thomas Zurbuchen, administratori i NASA-s për shkencën në Uashington.

Njëzet e tetë milje (45 kilometra) i gjerë, krateri Jezero pret një deltë, një tipar i lashtë në formë ventilatori që u formua rreth 3.5 miliardë vjet më parë në konvergjencën e një lumi marsian dhe një liqeni. Perseverance aktualisht po heton shkëmbinjtë sedimentarë të deltës, të formuar kur grimcat e madhësive të ndryshme u vendosën në mjedisin dikur ujor. Gjatë fushatës së tij të parë shkencore , roveri eksploroi dyshemenë e kraterit, duke gjetur shkëmbin magmatik, i cili formohet thellë nën tokë nga magma ose gjatë aktivitetit vullkanik në sipërfaqe.

Analiza e SHERLOC tregon se mostrat përmbajnë një klasë molekulash organike që janë të ndërlidhura në hapësirë ​​me ato të mineraleve sulfate. Mineralet sulfate që gjenden në shtresat e shkëmbinjve sedimentarë mund të japin informacion të rëndësishëm në lidhje me mjediset ujore në të cilat janë formuar.

Çfarë është lënda organike?

Molekulat organike përbëhen nga një shumëllojshmëri e gjerë e komponimeve të bëra kryesisht nga karboni dhe zakonisht përfshijnë atome hidrogjeni dhe oksigjeni. Ato mund të përmbajnë edhe elementë të tjerë, si azoti, fosfori dhe squfuri. Ndërsa ka procese kimike që prodhojnë këto molekula që nuk kërkojnë jetë, disa nga këto komponime janë blloqet kimike të ndërtimit të jetës. Prania e këtyre molekulave specifike konsiderohet të jetë një nënshkrim potencial – një substancë ose strukturë që mund të jetë dëshmi e jetës së kaluar, por gjithashtu mund të jetë prodhuar pa praninë e jetës.

Në vitin 2013, roveri Mars Curiosity i NASA-s gjeti prova të lëndës organike në mostrat e pluhurit të shkëmbinjve dhe Perseverance ka zbuluar më parë lëndë organike në kraterin Jezero . Por ndryshe nga zbulimi i mëparshëm, ky zbulim i fundit u bë në një zonë ku, në të kaluarën e largët, sedimentet dhe kripërat ishin depozituar në një liqen në kushte në të cilat jeta potencialisht mund të kishte ekzistuar. Në analizën e tij të Ridge Wildcat, instrumenti SHERLOC regjistroi zbulimet organike më të bollshme në mision deri më sot.

Hapi i parë në fushatën e NASA-ESA (Agjencia Evropiane e Hapësirës) për kthimin e mostrës në Mars filloi kur Perseverance krijoi kampionin e saj të parë shkëmbor në shtator 2021. Së bashku me mostrat e tij të bërthamës shkëmbore, roveri ka mbledhur një mostër atmosferike dhe dy tuba dëshmitarësh , të gjitha prej të cilave ruhen në barkun e roverit.

Diversiteti gjeologjik i mostrave të bartura tashmë në rover është aq i mirë sa ekipi i roverit po kërkon të depozitojë tuba të zgjedhur pranë bazës së deltës në rreth dy muaj. Pas depozitimit të cache-it, roveri do të vazhdojë eksplorimet e tij në delta.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu