Pse është 19 gushti Dita Botërore e Humanizmit?

0

Sot është Dita Botërore e Humanizmit, e cila është miratuar si e tillë nga OKB-ja.

Më 19 gusht 2003, një sulm me bombë në hotelin Canal në Bagdad, Irak, vrau 22 punonjës të ndihmës humanitare, duke përfshirë Përfaqësuesin Special të Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së për Irakun, Sergio Vieira de Mello. Pesë vjet më vonë, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi një rezolutë që përcaktonte 19 gushtin si Ditën Botërore Humanitare (WHD).

OKB: Këtë vit, fushata jonë e Ditës Botërore Humanitare bashkon komunitetin global humanitar për të shënuar përvjetorin e njëzetë të sulmit në selinë e OKB-së në Bagdad, Irak, dhe për të treguar përkushtimin tonë të palëkundur për të ofruar për komunitetet të cilave u shërbejmë, pavarësisht kujt, jo ka rëndësi se ku dhe #PaRëndësiÇfarë.

Humanitarët nuk kanë qëllim tjetër përveçse të shpëtojnë dhe mbrojnë jetë dhe të ofrojnë nevojat themelore të jetës, ata qëndrojnë krah për krah me komunitetet të cilave u shërbejnë dhe sjellin shpresë.

Më 19 gusht, ne mblidhemi për të nderuar humanitarët në mbarë botën që përpiqen të plotësojnë nevojat globale gjithnjë në rritje. Pavarësisht nga rreziku apo vështirësia, humanitarët futen thellë në rajonet e goditura nga fatkeqësitë dhe në vijën e parë të konfliktit, përpiqen të shpëtojnë dhe mbrojnë njerëzit në nevojë.

Humanitarët janë të bashkuar nga një mision i përbashkët për të shpëtuar dhe mbrojtur jetë. Ata kurrë nuk do të bëjnë kompromis me parimet humanitare dhe gjithmonë përpiqen të marrin vendimet më të mira për njerëzit të cilëve u shërbejnë. Megjithatë, puna humanitare është e vështirë dhe e rrezikshme, por ne nuk heqim dorë nga angazhimi ynë për të kapërcyer sfidat dhe për të ofruar ndihmë shpëtimtare për njerëzit në nevojë, #NoMatterWhat.

Parimet tona kryesore janë njerëzimi, paanshmëria, neutraliteti dhe pavarësia. Bashkohuni me fushatën tonë dhe mësoni më shumë rreth këtyre parimeve që drejtojnë punën e tyre.

Më 19 gusht 2003, një sulm me bombë në hotelin Canal në Bagdad, Irak, vrau 22 punonjës të ndihmës humanitare, duke përfshirë Përfaqësuesin Special të Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së për Irakun, Sergio Vieira de Mello. Pesë vjet më vonë, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi një rezolutë që përcaktonte 19 gushtin si Ditën Botërore Humanitare (WHD).

Çdo vit, WHD fokusohet në një temë, duke bashkuar partnerë nga i gjithë sistemi humanitar për të mbrojtur mbijetesën, mirëqenien dhe dinjitetin e njerëzve të prekur nga krizat, si dhe për sigurinë dhe sigurinë e punonjësve të ndihmës.

Për WHD të këtij viti, ne tregojmë rëndësinë, efektivitetin dhe ndikimin pozitiv të punës humanitare.

WHD është një fushatë nga Zyra e Kombeve të Bashkuara për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA) .

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu