Shifër rekord, ndihmë e madhe ekonomike, BE akordon plot 920 milionë euro për të ndihmuar irlandezët

0

Republika e Irlandës do të marrë 920 milionë euro (782 milionë £) nga një fond i Komisionit Evropian i cili është krijuar për të “zbutur ndikimin e Brexit”.

Rezerva e Rregullimit të Brexit është e disponueshme për të gjitha shtetet anëtare të Bashkimit Evropian (BE) “ndërsa siguron një përqendrim të fortë tek ata që janë më të prekurit”.

Komisioni tha se Irlanda është përfituesi më i madh dhe shteti i parë që përfiton.

Rezerva ka një buxhet total prej 5.4 miliardë euro (4.5 miliardë £).

Qeveria irlandeze do të marrë 361.5 milion € (307.4 milion £) në 2021, 276.7 milion € (235.3 milion £) në 2022 dhe 282.2 milion € (240 milion £) në 2023.

Komisionerja për Kohezionin dhe Reformat, Elisa Ferreira, tha se Brexit ka pasur një “ndikim negativ në jetët e shumë njerëzve” dhe janë “njerëzit në Irlandë ata që e ndjejnë atë më shumë”.

“Rezerva e Rregullimit të Brexit të BE-së qëndron për solidaritet me ata që janë më të prekurit”, vazhdoi ajo.

“Duke ecur përpara, ne nuk duam të lëmë askënd pas.

“Financimi që do të marrë Irlanda do të kontribuojë në përmirësimin e standardeve të jetesës, në mbështetjen e rritjes ekonomike në vend dhe në zbutjen e ndikimeve negative në komunitetet lokale.”

Qeveria irlandeze pati një rol të rëndësishëm në negociatat e Brexit-it dhe në zbatimin e Protokollit të Irlandës së Veriut për shkak të kufirit të saj tokësor me Mbretërinë e Bashkuar dhe implikimeve të mundshme tregtare të Brexit.

Protokolli, i krijuar për të parandaluar kufizimet tregtare në kufirin irlandez, është një element kyç i marrëveshjes së Brexit-it, i cili e mban Irlandën e Veriut në linjë me tregun e përbashkët të mallrave të Bashkimit Evropian.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu