Stërvitja 20 minuta që forcon muskujt dhe djeg dhjamin

0
Young woman with jumping rope in her hand.

Kohët e fundit nuk janë të paktë ata që zgjedhin stërvitje me intervale me intensitet të lartë ose HIIT (High Intensity Interval Training) për të djegur dhjamin dhe për të rritur masën muskulore. Është një mënyrë efektive për të ushtruar në mënyrë efektive në shtëpi ose jashtë dhe në një periudhë të shkurtër kohe. Por a mundet që ushtrimet afatshkurtëra prej vetëm pak minutash por intensive të ofrojnë të gjitha përfitimet për shëndetin tonë?

Kohët e fundit, studiuesit filluan të hetojnë nëse variacionet më të shkurtra të një programi HIIT, i cili përfshin të paktën katër minuta ushtrime me intensitet të lartë për stërvitje (duke mos përfshirë ngrohjen dhe ftohjen), tregojnë ndonjë përmirësim në shëndet. Ky përmbledhje kërkimore u botua në Journal of Physiology dhe bashkon një dekadë kërkimesh mbi këtë stërvitje me kohëzgjatje të shkurtër HIIT.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, 150-300 minuta ushtrime me intensitet të moderuar në javë ose 75-100 minuta ushtrime me intensitet energjik në javë rekomandohen për aktivitet fizik , por kjo kohë mund të mos jetë e realizueshme për një pjesë të madhe të popullsisë si angazhim. janë të shumta dhe jeta e përditshme është intensive. Ky fenomen konfirmohet edhe nga ritmet në rritje të pasivitetit fizik tek të rriturit në vendet me të ardhura të larta.

Gjetjet e këtij studimi tregojnë se edhe trajnimi HIIT me intensitet më të ulët (kohëzgjatja totale më pak se 20 minuta duke përfshirë ngrohjen dhe ftohjen) ofron përfitime të rëndësishme shëndetësore pavarësisht nga kohëzgjatja e tij më e shkurtër.

Çfarë është trajnimi HIIT me intensitet të ulët? Një stërvitje tipike HIIT alternon ushtrimet me intensitet të lartë me periudha pushimi ose ushtrime me intensitet më të ulët.

Ky rishikim bazohet në hulumtimet e fundit nga të njëjtët autorë të botuar në Diabetes Care, rezultatet e të cilit tregojnë se vetëm 4 minuta stërvitje HIIT tri herë në javë për 12 javë siguroi një përmirësim të ndjeshëm të sheqerit në gjak, yndyrës në mëlçi, ndërsa përmirësoi sistemin kardiorespirator. fitnesi në të rriturit me diabet të tipit 2. Këto rezultate u krahasuan me 45 minuta ushtrime aerobike me intensitet të moderuar . Përveç kësaj, duket se është përmirësuar edhe funksioni i zemrës dhe i arterieve.
Një tjetër pozitive është se pjesëmarrësit e anketës thanë se nuk prisnin që me një kohë kaq të shkurtër trajnimi të ndiheshin aq mirë me trupin e tyre. Pavarësisht përfitimeve pozitive të këtij ushtrimi në sëmundjet metabolike dhe kardiovaskulare, në çdo rast duhet të konsultoheni me ekspertët përpara se të vendosni të ndiqni këtë lloj stërvitje.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu