Yjet po “zhduken nga qielli i natës”, paralajmërojnë astronomët

0

Yjet po zhduken nga qielli i natës para syve tanë, kanë paralajmëruar astronomët.

Çdo vit, qielli bëhet deri në 10 për qind më i ndritshëm, sipas një studimi të ri të madh. Kjo do të thotë se një numër i madh yjesh që dikur ishin të dukshëm tani janë të fshehura nga astronomët dhe publiku.

Një fëmijë i lindur nën 250 yje të dukshëm, për shembull, do të jetë në gjendje të shohë vetëm 100 prej tyre deri në ditëlindjen e tyre të 18-të, paralajmërojnë shkencëtarët.

Ndotja nga drita që po i bllokon ata yje po rritet shumë më shpejt nga sa e kemi kuptuar ne, edhe përkundër përpjekjeve për ta kufizuar atë. Dhe mund të ketë rezultate drastike, jo vetëm për dukshmërinë e qiellit të natës, por për mjedisin, me ndikime në sistemet biologjike të kafshëve dhe njerëzve, dhe më shumë.

Këto janë gjetjet e një studimi të ri të madh që analizoi më shumë se 50,000 vëzhgime nga shkencëtarë qytetarë në mbarë botën, të marra midis 2011 dhe 2022. Ai synonte të kuptonte plotësisht shkallën e problemit të “shkëlqimit të qiellit”, ose dritës së përhapur të natës qielli që shkaktohet nga ndotja e krijuar nga njeriu.

Gazeta Shqiptare

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu