Azerbajxhani mes të shkuarës dhe së ardhmes!

0

Nga Anisa Bahiti

Azerbajxhani është një pikë udhëkryqi gjeografike, politike, historike, kulturore, fetare. Është një vend i pasur me burime energjie dhe jo vetëm.

Nga pikëpamja gjeografike, Azerbajxhani është një udhëkryq i përsosur i kufirit midis Evropës Juglindore dhe Azisë. Rruga e ndërprerë mes Rusisë dhe Iranit, pjesa perëndimore e Deti Kaspik!

Politikisht, Azerbajxhani ka një aleat të madh, ushtrinë e dytë të NATO-s, që është Republika e Turqisë! Vendi aziatik ka qenë i lidhur me Partneritetin për Paqe me NATO-n në vitin 1994 shumë kohë përpara fqinjëve siç janë Gjeorgjia dhe Ukraina! Azerbajxhani ka marrëdhënie të shkëlqyera me shumë vende evropiane.

Zgjedhjet në Azerbajxhan mbahen me vëzhgimin e OSBE-së dhe Këshillit Evropian ku Azerbajxhani është anëtar dhe në përgjithësi konsiderohen zgjedhje korrekte dhe të lira.

Në aspektin historik, Azerbajxhani është zemra e Azisë, pjesë e rëndësishme e perandorive të vjetra, pjesë e rëndësishme e otomanëve, kufiri jugor i Bashkimit Sovjetik dhe gjithmonë një pikë shumë strategjike! Historikisht bota perëndimore nuk duhet të harrojë kontributin jetësor të popullit të Azerbajxhanit kundër nazizmit në Stalingrad dhe në pjesën tjetër të Luftës së Dytë Botërore!

Trashëgimia kulturore e Azerbajxhanit është unike, udhëkryq i feve dhe kulturës, bashkëjetesë e shkëlqyer fetare në trashëgiminë kulturore azere.

Sot pas 33 vitesh Republika e Pavarur e Azerbajxhanit, megjithë suksesin e madh në ndërtimin e shtetit të tyre, është nën presion të madh nga disa vende perëndimore, sepse ata u kthyen në një pjesë të vendit të tyre, të cilët e kishin humbur me përdorimin e forcës 33 vjet më parë kur u shemb Bashkimi Sovjetik. Azerët vuajtën shumë në atë kohë. Le të kujtojmë masakrat që përfshijnë Masakrën e Bakut të bërë nga ushtria sovjetike në vitet ’90.

Lidhja ushtarake midis Armenisë dhe Rusisë bëri të mundur që Azerbajxhani të humbiste një pjesë të rëndësishme të vendit. Sot kur ushtria e Azerbajxhanit ka çliruar një pjesë të vendit, kjo lidhje është ende e fortë. Pavarësisht se një pjesë e vendeve perëndimore që janë kundër Rusisë në Ukrainë, në Azerbajxhan janë në të njëjtën anë të Rusisë dhe Iranit. 2 parime të ndryshme në 2 zona të ndryshme të ish-Bashkimit Sovjetik. Disa prej këtyre vendeve nuk mund të jemi kundër shtetit të krishterë (Armenisë) dhe mbështetjes së një vendi musliman (Azerbajxhanit), kur në fakt ka një trashëgimi dhe dialog të shkëlqyer për fenë dhe kulturën.

Strategjia ekonomike e Azerbajxhanit për energjinë e shpëtoi Evropën në 1.5 vitet e fundit që nga fillimi i luftës në Ukrainë. TAP është ende e vetmja energji alternative e gazit për Evropën. Do të bëhet gjithnjë e më e rëndësishme në vitet e ardhshme.

Projektet ‘soccar’ në Ballkan për gazifikimin e brendshëm janë strategjike. Kjo do të ndihmojë për lidhje më ekonomike. Aleanca me Turqinë e afron gjithnjë e më shumë Azerbajxhanin me botën perëndimore dhe jo vetëm. Procesi i rindërtimit të shpejtë në Karabak është një fakt dhe rritja e ekonomisë së Azerbajxhanit çdo vit, që Azerbajxhani jo vetëm është në anën e duhur, por është edhe shembulli i duhur i të qenit në anën e duhur!

Azerbajxhani është udhëkryq edhe në të ardhmen. Me një udhëheqje të fortë, ekonomi të fortë, shoqëri me mendje të hapur, institucione të forta, demokraci të re në rritje, Azerbajxhani ka një të ardhme të vështirë, por të shkëlqyer. Sot në rrugët e Bakut mund të shihni shumë buzëqeshje të rinj që nuk ikin nga vendi i tyre dhe në Evropën e sotme ky është një shembull i shkëlqyer!

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu