Dodik: Ambasada e SHBA në Bosnjë ndërhyn në politikën e brendshme, nuk i pyeti kush

0

Milorad Dodik, anëtar i presidencës së Bosnje dhe Herzegovinës, akuzoi ambasadën e SHBA në Sarajevë për destabilizimin e situatës në vend.

Sipas REL, në një deklaratë Dodik deklaroi se nuk ka dyshim se ky është veprimi i tyre tinëzar kundër Republika Srpska, RS, dhe popullit serb. Sipas Dodik, duke reaguar ndaj kremtimit të Ditës së Republikës Srpska, ai tha se kjo ambasadë ka treguar për të disatën herë se është një vend i destabilizimit të marrëdhënieve në BeH.

“Nuk e di fare se çfarë komentojnë për ditën e Republikës Srpska, as që i ftoi askush në festën e Ditës së RS-së, as nuk i pyeti për ndonjë gjë. Ata i japin rregullisht vetes të drejtën të ndërhyjnë në politikën e brendshme dhe të komentojnë gjëra që nuk i shqetësojnë,” tha Dodik, të cilit Departamenti i Thesarit i SHBA vendosi sanksione të reja dy ditë më parë, ndër të tjera, për shkeljen e rendit kushtetues të Bosnjës.

Ai gjithashtu pyeti “nëse Ambasada Amerikane ka pyetur ndonjëherë pse federata e BiH nuk i zbaton vendimet e Gjykatës Kushtetuese të BeH për flamurin, himnin, stemën, zonën e popullit serb, gjuhën dhe alfabetin serb.

Dodik, i cili është gjithashtu kreu i Partisë së Social Demokratëve të Pavarur (SNSD), partia udhëheqëse në entitetin Republika Srpska (RS), komentoi qëndrimin e ambasadës së SHBA të cilët thanë se festimi i Ditës së Republika Srpska është jokushtetues. Ambasada ka ripërsëritur se festa e kontestuar është shënuar si jokushtetuese me aktgjykimet e Gjykatës Kushtetuese të BeH dhe se ato vendime janë përfundimtare dhe detyruese.

Në RS, një nga dy njësitë në Bosnjë dhe Herzegovinë, dita e Republika Srpska do të shënohet të dielën 9 janar, pavarësisht nga dy vendime nga Gjykata Kushtetuese e BEH që e shpallin atë jokushtetues. Më parë, Komisioni i Venecias vlerësoi në opinionin e tij se ishte diskriminues, sepse nuk është në përputhje me vlerat universale të dialogut, tolerancës dhe mirëkuptimit.

Në atë datë të vitit 1992 në Sarajevë, Asambleja e vetëshpallur e Popullit Serb në Bosnje dhe Hercegovinë miratoi “Deklaratën mbi Shpalljen e Republikës së Popullit Serb të Bosnjës dhe Hercegovinës”, në zonat e rajoneve dhe zonave autonome serbe dhe grupe të tjera etnike serbe në Bosnje dhe entitete të pavarura brenda Bosnje-Hercegovinës, me qëllim të aneksimit të saj në Jugosllavi, e cila atëherë po shpërbëhej. Përfaqësuesit e boshnjakëve dhe kroatëve nuk morën pjesë në miratimin e deklaratës. Këta dy popuj e shohin 9 janarin si fillimin e luftës në Bosnjë dhe Hercegovinë dhe fillimin e spastrimit etnik, krimeve të luftës dhe gjenocidit ndaj popullatës joserbe. Bosnja dhe Hercegovina nuk ka një ligj për festat në nivel shtetëror.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu