ja cilat janë 5 mënyrat për t’u përballur me stresin

0

Çfarë do të thotë të përballesh me stresin? Për profesionistët e psikopatologjisë, përballimi i stresit nënkupton përpjekjet për sa i përket sjelljeve, mendimeve dhe emocioneve që ne vëmë në veprim për të përballuar situatat stresuese. Rrjedhimisht, ne reduktojmë gjendjen e shqetësimit që shkakton stresi.

Identifikoni pikat tuaja të dobëta

A e shmangni apo përballeni me stresin? Edhe pse mund të duket kundërintuitive, shumë njerëz përdorin shmangien për të distancuar veten nga një problem ose situatë stresuese. Prandaj, mund të rritet dhe të bëhet edhe më shqetësues. Ndër sjelljet që nënkuptojnë shmangie janë:

Tepër gjumë

Ngrënia e ushqimeve hiperkalorike në sasi të larta.

Përdorimi i tepërt i televizorit, video lojërave ose mediave sociale.

Pirja e tepërt e alkoolit ose përdorimi i drogave të tjera.

Duke pritur që të ndodhë një mrekulli.

Shmangia është një shoqërues i mirë në afat të shkurtër, por jo afatgjatë. Sigurohuni që kur merreni me stresin, përfshini sjellje që përfshin lëvizjen. Dilni jashtë, ecni, vraponi, shkoni në palestër, ngasni një biçikletë… Nëse është e mundur, e lehtë për t’u bërë dhe përfshin lëvizjen përreth, do të jetë mirë.

Lidhu me të tjerët

Si qenie njerëzore, ne jemi entitete biologjike të krijuara për të bashkëvepruar. Pra, nëse izoloheni në një situatë stresuese, do të jetë e dëmshme për ju. Është e dobishme të lidheni me ata që doni dhe që ju duan.

Kërkoni një mik për këshilla ose ndihmë.

Flisni me dikë që mund të ndihmojë.

Tregojini një anëtari të familjes se çfarë po ndodh me ju.

Kërkoni udhëzime se çfarë të bëni.

Shqyrtoni qëndrimin tuaj

Përqendroheni te problemi, emocioni apo të dyja? Përqendrimi në zgjidhje nënkupton ndjekjen e një sërë hapash konkretë. Ai përfshin krijimin e një plani veprimi, të menduarit për hapat që duhen ndjekur dhe më pas zbatimin e tyre. Përkundrazi, përqendrimi te emocioni do të thotë se jeni të vetëdijshëm për mënyrën në të cilën interpretoni (mohim, rivlerësim) ose trajtoni (shmangie, konfrontim) atë që po ndodh me ju për të zbutur stresin tuaj.

Cila është natyra e problemit tuaj? Cfare ndodhi? Si e përkufizoni?

Çfarë zgjidhjesh keni? Kryeni një ushtrim idesh. Nuk ka rëndësi nëse zgjidhjet tuaja duken të çmendura. Në këtë fazë, sasia është më e rëndësishme se cilësia.

Zgjidhni një nga alternativat tuaja.

Vëreni në praktikë.

Vlerësoni rezultatet. Nëse funksionon, përgëzojeni veten. Nëse jo, zgjidhni një nga alternativat tuaja.

Së fundi, duhet të keni parasysh se të kesh probleme është një pjesë krejtësisht e natyrshme e jetës. Përpjekja për të ‘trajtuar’ të gjitha problemet tuaja është e parealizueshme, si dhe e dëmshme. Ju duhet të mësoni të jetoni me ta. Thënë kështu, kur ngecni dhe ndiheni të stresuar më shumë seç duhet, ia vlen të ekzaminoni situatën për të siguruar që pasojat e saj janë minimale.

Revista Psikologjia

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu