Jepini foshnjave gjalpë kikiriku për të ulur alergjitë me 77%, thotë studimi

0

Dhënia e foshnjave të vogla midis katër dhe gjashtë muajsh shije të vogla të gjalpit të kikirikut mund të ulë në mënyrë dramatike alergjitë ndaj kikirikut, thonë shkencëtarët.

Hulumtimet tregojnë se ekziston një mundësi vendimtare gjatë shkëputjes nga gjiri për të ulur rastet e alergjive me 77%.

Ekspertët paralajmërojnë se arrat dhe kikirikët e plotë ose të copëtuar janë një rrezik mbytjeje dhe nuk duhet t’u jepen fëmijëve nën pesë vjeç.

Udhëzimi aktual i NHS thotë se kikiriku (i grimcuar, i bluar ose gjalpë) mund të futet nga mosha rreth gjashtë muajsh.

Një foshnjë është gati për ushqimin e parë të ngurtë nëse:ata mund të qëndrojnë në një pozicion ulur, duke mbajtur kokën të palëvizur; koordinojnë sytë, duart dhe gojën e tyre në mënyrë që ata të mund të shikojnë ushqimin e tyre, ta marrin dhe ta vendosin në gojë; gëlltsin ushqimin, në vend që ta pështyjne.

Alergjia ndaj kikirikut është rritur në Mbretërinë e Bashkuar me rreth një në 50 fëmijë të prekur tani.

Alergjitë ushqimore janë rezultat i sistemit tonë imunitar që ngatërron diçka të padëmshme me një kërcënim serioz.

Për disa, edhe një sasi e vogël kikiriku mund të çojë në një reagim të tillë imunitar dërrmues saqë bëhet kërcënues për jetën.

Alergjia ndaj kikirikut është bërë aq e zakonshme sa disa shkolla e ndalojnë këtë përbërës.

Ka pasur këshilla të vjetra për të shmangur ushqimet që mund të shkaktojnë alergji gjatë fëmijërisë së hershme. Në një moment, një herë familjeve iu tha të shmangnin kikirikët derisa fëmija i tyre të ishte tre vjeç.

Megjithatë, provat gjatë 15 viteve të fundit e kanë ndryshuar këtë perceptim.

Në vend të kësaj, ngrënia e kikirikut ndërsa sistemi imunitar është ende në zhvillim dhe të mësosh të dallosh mikun nga armiku, mund të reduktojë reaksionet alergjike, thonë ekspertët.

Do të thotë gjithashtu se përvoja e parë e trupit me kikirikët është në bark ku ka më shumë gjasa të njihet si ushqim sesa në lëkurë, ku mund të ketë më shumë gjasa të trajtohet si kërcënim.

Izraeli, ku ushqimet me kikirikë janë të zakonshme në fillimet e jetës, ka shkallë shumë më të ulët të alergjive.

Studime të tjera kanë sugjeruar futjen e ushqimeve të tjera të lidhura me alergjitë – të tilla si veza, qumështi dhe gruri – gjithashtu reduktuan në fillim alergjinë.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu