Krijohet në laborator embrioni i parë njerëzor

0

Shkencëtarët kanë krijuar modele “të plota” të embrioneve njerëzore, pa përdorur spermë, vezë apo mitër. Ekipi i Institutit Weizmann thotë se “modeli i tyre i embrionit”, është bërë duke përdorur qeliza staminale, një punë që hap rrugën për përparime në fertilitet, testime farmaceutike dhe transplante.

“Ky është modeli i parë i embrionit që ka organizim strukturor të ndarjes dhe ngjashmëri morfologjike me një embrion njerëzor në ditën e 14-të,” tha Prof Jacob Hanna, i cili drejtoi kërkimin në Institutin Weizmann në Izrael. Në dy javë, topat e qelizave ishin rreth gjysmë milimetri të gjerë. Madje lëshuan ​​hormone që e kthyen pozitivisht testin e shtatzënisë në laborator.

Ambicia për modelet e embrionit është të sigurojë një mënyrë etike për të kuptuar momentet më të hershme të jetës sonë.

Javët e para pasi një spermë fekondon një vezë është një periudhë ndryshimi dramatik, nga një koleksion qelizash të paqarta në diçka që përfundimisht bëhet e dallueshme në një skanim të foshnjës. Kjo kohë vendimtare është një burim kryesor i abortit dhe defekteve të lindjes.

Ky hulumtim, i botuar në revistën Nature, përshkruhet nga ekipi izraelit si modeli i parë “i plotë” i embrionit për imitimin e të gjitha strukturave kyçe që dalin në embrionin e hershëm.

“Ky është me të vërtetë një imazh tekstual i një embrioni njerëzor të ditës 14,” thotë Prof Hanna, gjë që “nuk është bërë më parë”.

Në vend të një sperme dhe veze, materiali fillestar ishin qelizat burimore të cilat u riprogramuan për të fituar potencialin për t’u bërë çdo lloj indi në trup.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu