Mbajtja e Eurovision, EBU: Nuk do zhvillohet në Ukrainë, është e rrezikshme

0

The Guardian shkruan se vendi fitoi këtë vit me Stefania të Orkestrës Kalush, pasi shikuesit në të gjithë kontinentin treguan solidaritet me kombin pas pushtimit rus.
Shanset e Britanisë për të pritur Eurovizionin në 2023 janë afruar më shumë pasi organizatorët e konkursit të këngës morën vendimin për ta mbajtur atë jashtë Ukrainës. The Guardian shkruan se vendi fitoi këtë vit me Stefania të Orkestrës Kalush, pasi shikuesit në të gjithë kontinentin treguan solidaritet me kombin pas pushtimit rus.

Tradicionalisht vendi fitues e pret ngjarjen vitin e ardhshëm, por Unioni Evropian i Transmetuesve (EBU) tha se kishte arritur në përfundimin se ai nuk mund të mbahej në Ukrainë. Ai tha se ishte në bisedime me BBC për të pritur konkursin në MB, i cili përfundoi në vendin e dytë me Space Man të Sam Ryder.

Vendimi shkaktoi kritika nga ministri i kulturës i Ukrainës, Oleksandr Tkachenko, i cili sugjeroi se zhvendosja e Eurovizionit në MB do të minonte vendin e tij. Por EBU e dyfishoi vendimin e saj sot, duke përmendur rrezikun “i rëndë” të sulmeve ajrore në Ukrainë krahas rrezikut “të lartë” të viktimave masive.

Në një deklaratë thuhej se e kupton plotësisht zhgënjimin, por vendimi ishte “udhëhequr” nga përgjegjësia e EBU për të garantuar sigurinë dhe sigurinë ose të gjithë ata që punojnë dhe marrin pjesë në ngjarje planifikimi i të cilit duhet të fillojë menjëherë në vendin pritës.
Deklarata vazhdoi: Të paktën 10,000 njerëz janë zakonisht të akredituar për të punuar ose në konkursin e këngës në Eurovizion, duke përfshirë ekipin, stafin dhe gazetarët. Rreth 30,000 fansa të tjerë pritet të udhëtojnë në këtë ngjarje nga e gjithë bota. Mirëqenia e tyre është shqetësimi ynë kryesor. Prandaj është kritike që vendimet e marra në lidhje me një ngjarje kaq komplekse televizive të drejtpërdrejtë të merren nga profesionistë të transmetimit dhe të mos politizohen. Rregullat e konkursit të këngës në Eurovizion, me të cilat bien dakord të gjithë transmetuesit pjesëmarrës, thonë qartë se ngjarja mund të zhvendoset në një situatë force madhore siç është një luftë në vazhdim.

EBU tha se përgjigja e Ukrainës ndaj një pyetësori sigurie theksoi një sërë rreziqesh që do të kishin një ndikim në planifikimin e menjëhershëm të Eurovizionit, duke përfshirë rrezikun “i rëndë” të sulmeve ajrore dhe sulmeve nga avionët, dronët dhe raketat. Për më tepër, EBU tha se këshillat e sigurisë nga palët e treta zbuluan se kundërmasat për të reduktuar kërcënimet në Ukrainë ishin “të pamjaftueshme” dhe vlerësimi i rrezikut të një ngjarjeje masive viktimash për shkak të konfliktit në vazhdim ishte “i lartë”.

Deklarata vazhdoi: Përveç shqetësimeve të sigurisë, konflikti i vazhdueshëm në Ukrainë i bën delegacionet dhe pjesëmarrësit të hezitojnë të udhëtojnë në vend. Ne gjithashtu vumë në dukje komentet e bëra nga sekretari i përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, se lufta në Ukrainë “mund të zgjasë me vite. Ai gjithashtu vuri në dukje se asnjë turne i madh ndërkombëtar koncertesh nuk do ta vizitojë Ukrainën gjatë gjithë vitit 2023. E gjithë kjo kontribuon në vlerësimin e përgjithshëm të EBU-së se për sa i përket sigurisë dhe garancive operacionale, kërkesat e nevojshme për pritje, siç janë përcaktuar në Rregullat e konkursit të këngës në Eurovizion, nuk janë përmbushur.

EBU arriti në përfundimin se vendimi ishte marrë për të zhvendosur ngjarjen në një vend tjetër, duke konfirmuar se diskutimet ishin në vazhdim për të gjetur një “lokacion të përshtatshëm” për konkursin e vitit të ardhshëm.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu