Mafia shqiptare ka pushtuar Amerikën e Jugut, me Ndranghetën sjellin kokainë

0

Ndrangheta është ndër bashkëbiseduesit kryesorë të narkozave kolumbiane, së bashku me kartelet meksikane, brazilianët e PCC (Primeiro Comando da Capital) dhe mafian shqiptare.
Organizatat kriminale kanë nevojë për njerëz të besuar në të gjitha shtetet që janë pjesë e zinxhirit të trafikut të drogës, për të menaxhuar fazat e ndryshme të blerjes dhe shitjes së drogës. Klanet Camorra nuk bëjnë përjashtim, të cilët për të siguruar ardhjen e tonelave të drogës, veçanërisht kokainës, duhej të krijonin rrjetin e tyre të kontakteve: më i njohuri është Raffaele Imperiale, për hetuesit ndërkombëtarë të agjentëve të drogës, por klanet mund të numërojnë Mbështetja nga Spanja, Amerika e Jugut, Afrika dhe Gadishulli Arabik.

“Pamja është nxjerrë nga raporti antidrogë i Policisë së Shtetit, i publikuar sot. Pas dallimit themelor në strukturën e vetë Camorra-s, e përbërë jo si një organizatë nga lart-poshtë, por nga klane të ndryshme shpesh në konflikt me njëri-tjetrin,”-thotë raporti citon rastin e Raffaele Imperiale, alias “Lello Ferrarelle”, i arrestuar në Dubai në 4 gusht 2021 dhe ekstraduar në Itali në mars 2022: për hetuesit e Amato-Pagano, ai dyshohet se mbante frenat e trafikut të drogës, duke garantuar një fluks të vazhdueshëm drejt Napolit.

Të njëjtët “Scampia Scissionists” njihen edhe me pseudonimin “Spanjollët” pikërisht për mbështetjen që kanë në Gadishullin Iberik, i cili u bë seli në fazat menjëherë pas shpërthimit të Feudit të parë Scampia. Kontaktet klanore me krimin e organizuar të huaj kanë dalë edhe nga operacione të tjera të shumta policore, duke përfshirë “Buenaventura 2017” të Guardia di Finanza, për trafikun e drogës nga Kolumbia dhe Spanja (shpesh nëpërmjet Maltës); Janë kryer 24 masa paraprake, për të dyshuarit që besohet se ishin të lidhur me grupe të veçanta që vepronin midis Torre Annunziata dhe rretheve napolitane Secondigliano dhe Scampia.
Kolumbia, thekson raporti, si prodhuesi kryesor i kokainës është një vend me rëndësi strategjike për të gjitha organizatat kriminale të përfshira në trafikun e drogës. Ndrangheta është ndër bashkëbiseduesit kryesorë të narkozave kolumbiane, së bashku me kartelet meksikane, brazilianët e PCC (Primeiro Comando da Capital) dhe mafian shqiptare.

Kontaktet ndodhin më së shumti falë qelive që janë vendosur në vend dhe që mund t’i garantojnë vetes kushtet më të mira të blerjes. Në Kolumbi forcat e policisë kanë konstatuar gjithashtu praninë e Camorra-s, ndonëse në mënyrë të pastrukturuar siç ndodh me organizatat e tjera kriminale.

Për shumë vite tani, Afrika ka qenë klasifikimi kryesor i kokainës nga Amerika e Jugut. Këtu transportohet droga para nisjes për në Evropë. Sasia e drogës e sekuestruar në Afrikë u katërfishua nga viti 2018 në 2019 dhe është pothuajse 8 herë më e madhe se ajo e kapur në vitin 2009. Në vitin 2019 13 ton kokainë përfunduan nën çelës, që përkon me 0.9% të totalit botëror.

Sipas vlerësimeve të UNODC (Zyra e Kombeve të Bashkuara për Kontrollin e Drogës), të dhënat për konfiskimet do të përfaqësonin vetëm një pjesë të vogël të vëllimit të trafikut dhe totali i kokainës së kapur në vitin 2019, përfshirë operacionet që nuk raportohen nga shtetet afrikane, do të ishte afër. deri në 17 tonë.

Një rol kryesor është ai i Marokut, ku u kapën pothuajse 2 ton kokainë në vitin 2021 (krahasuar me 136 kilogramë një vit më parë). Droga që mbërriti në Mbretëri nga Afrika do të transportohej më pas në kontejnerë në Spanjë, duke ndjekur të njëjtat rrugë të përdorura për kanabisin.

Në vitin 2020, vit në të cilin kufizimet për pandeminë e koronavirusit ishin më të ashpra, trafikimi nga Afrika praktikisht nuk u ndikua. 47% e kokainës së kapur në periudhën 2015-2019 erdhi nga Brazili, 16% nga Kolumbia, 7% nga Peruja dhe 4% nga Meksika dhe Venezuela.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu