Moment historik për mjekësinë: OBSH miraton përdorimin e vaksinës kundër malaries

0

Organizata Botërore e Shëndetit ka rekomanduar përhapjen e gjerë të vaksinës së parë të malaries, një veprim që ekspertët shpresojnë se do të mundë të shpëtojë jetën e dhjetëra mijëra fëmijëve çdo vit në të gjithë Afrikën.

Duke e konsideruar “një ditë historike”, drejtori i përgjithshëm i OBSH -së, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, tha se pas një programi pilot të suksesshëm në tre vende afrikane, vaksina RTS, S duhet të aplikohet më gjerësisht.

“Fillova karrierën time si një studiues i malaries dhe dëshiroja shumë ditën që do të kishim një vaksinë efektive kundër kësaj sëmundjeje të lashtë dhe të tmerrshme. Dhe sot është ajo ditë, një ditë historike. Sot OBSH po rekomandon përdorimin e gjerë të vaksinës së parë të malaries në botë,” tha Dr Tedros në një konferencë shtypi në Gjenevë.

Vaksina RTS, S, e njohur edhe si Mosquirix, është zhvilluar nga gjiganti farmaceutik britanik GlaxoSmithKline (GSK), dhe është administruar për më shumë se 800,000 fëmijë në Ganë, Kenia dhe Malavi që nga fillimi i programit pilot në vitin 2019. Ka efikasitet të kufizuar, duke parandaluar 39% të rasteve të malaries dhe 29% të rasteve të rënda të malaries tek fëmijët e vegjël në Afrikë gjatë provave katërvjeçare.

“Përdorimi i kësaj vaksine përveç mjeteve ekzistuese për parandalimin e malaries mund të shpëtojë dhjetëra mijëra jetë të rinj çdo vit,” tha Dr Tedros.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here