Profesionet që po zhduken! Llamarinisti që punon vetëm për të ruajtur traditën

0

Me copën e llamarinës në dorë dhe disa vegla që i ka të trashëguara nga stërgjyshi, Kostika Gjezi nis të krijojë një formë luleje e cila vendoset në cepat e ullukëve apo çatitë e shtëpive për të identifikuar zanatçiun.

Stema është krijuar vite më parë nga paraardhësit e tij në kohën kur zanati i llamarinistit ishte i domosdoshëm dhe puna e tij nevojitej në çdo shtëpi.

Kostika i përket brezit të 4 të familjes Gjezi të njohur për mjeshtërinë e tyre që e ruan ende këtë zanat dhe punimet e tij i bën në po të njëjtin ambient ku stërgjyshi i tij hapi punishten e parë.

Me kalimin e viteve puna e llamarinistëve nisi të kërkohet gjithmonë e më pak dhe prodhimi i mashave, saçit, mangallit, qyngjeve e shumë elementëve të tjerë u reduktuan ndaj kjo punë u kthye më shumë në shërbim të komunitetit si një pasion për të ruajtur traditën sesa burim të ardhurash.

Gjeneratat e reja nuk kanë interes për zejet e dikurshme ndaj zanatçinjtë shpesh e shohin me shqetësim mungesën e interesit të të rinjve për ti përvetësuar ato sepse kjo do të thotë që shumë mjeshtëri në pak vite do të zhduken plotësisht.

Top Channel!

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu