Studimi: Përdorimi i lartë i celularit mund të ndikojë në numrin e spermatozoideve

0

Numri i spermatozoideve mashkullore ka rënë me më shumë se 50% globalisht në 50 vitet e fundit, duke i lënë studiuesit të përpiqen të kuptojnë pse.

Një studim i ri ka hulumtuar rolin e telefonave celularë dhe ka zbuluar se meshkujt midis moshës 18 dhe 22 vjeç, të cilët thanë se përdornin telefonat e tyre më shumë se 20 herë në ditë, kishin një rrezik 21% më të lartë për një numër të ulët të përgjithshëm të spermës.

Rezultatet e studimeve të mëparshme kanë treguar se meshkujt që përdornin telefonat e tyre një deri në pesë herë në ditë ose më pak se një herë në javë kishin numërim dhe përqendrim shumë më të lartë të spermës. Me rritjen e përdorimit të telefonit celular, numri i spermës ra, me nivelet më të ulëta tek meshkujt që përdorin telefonin e tyre 20 ose më shumë herë në ditë.

Burrat gjithashtu kishin një rrezik 30% më të lartë për një përqendrim të ulët të spermës, një masë më pak e rëndësishme e numrit të spermës në një mililitër spermë.

Telefonat celularë janë bërë pjesë e pazëvendësueshme e jetës sonë. Megjithatë, telefonat celularë lëshojnë fusha elektromagnetike me radiofrekuencë të nivelit të ulët, ose RF-EMF. Sipas studiuesve nëse këta telefona celularë emetojnë me fuqinë maksimale indet mund të nxehen deri në 0.5 gradë Celsius.

Studiuesit rekomandojnë mbajtjen e telefonit larg trupit dhe kokës, në vend të kësaj këshillohet përdorimi i altoparlantit ose kufjeve dhe mbajtja e telefonit në një çantë apo kuletë.

Studimet vëzhguese te njerëzit kanë zbuluar gjithashtu se përdorimi i shpeshtë i telefonave celularë lidhej me një rënie të qëndrueshmërisë së spermës, si dhe me një ndikim në mënyrën se si notonte sperma.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu