Vaksina AstraZeneca tejkalon rreziqet e Covidit,Agjencia Evropiane e Barnave vendos sot

0

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) pritet të bëjë një vlerësim sot mbi sigurinë e përdorimit të vaksinës së koronavirusit të AstraZeneca, pasi disa vende pezulluan përdorimin e saj për shkak të frikës nga efektet anësore.

Komiteti i Sigurisë EMA ka ndërmarrë një vlerësim të hollësishëm të numrit të vogël të rasteve që përfshijnë shfaqjen e mpiksjes së gjakut që kanë ndodhur në njerëzit që kanë marrë vaksinën AstraZeneca.

Komiteti i ngarkuar me vlerësimin e rrezikut do të bëjë rekomandime për veprime të mëtejshme pas takimit të sotëm.

Pas raporteve të rasteve të mpiksjes së gjakut, disa vende në Bashkimin Evropian ndaluan përdorimin e vaksinës së ndërmarrjes britanike-suedeze, e cila vonoi më tej fushatën e ngadaltë të vaksinimit.

Shumë prej tyre kanë njoftuar se do të presin vlerësimin dhe rekomandimin e EMA-s.

EMA tha se po rishikonte të dhënat e disponueshme në lidhje me të gjitha rastet tromboembolike të raportuara pas vaksinimit, duke përfshirë të dhëna shtesë të dhëna asaj nga agjencitë kombëtare shëndetësore.

“Një analizë e shpejtë dhe e hollësishme e të dhënave të disponueshme dhe rrethanave klinike në lidhje me raste specifike vazhdon të përcaktojë nëse vaksina mund të ketë kontribuar në to ose nëse ngjarjet ka më shumë të ngjarë të shkaktohen nga shkaqe të tjera”, tha EMA.

EMA dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë së fundmi kanë rekomanduar imunizimin e vazhdueshëm me vaksinën AstraZenec deri në një njoftim tjetër, duke vërejtur se përfitimet e tij tejkalojnë rreziqet e Covidit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here