Ekspertët/ Kjo është mosha kur duhet t’i jepni fëmijës tuaj telefonin e parë

0

SHBA-Gjatë dy dekadave të fundit, një revolucion teknologjik e ka bërë aksesin në internet një gjë tepër të lehtë për t’u bërë.

Evoluimi i tij nga dial-up në Wi-Fi, dhe 3G në 5G, të gjitha përmirësoi aksesueshmërinë, por ndoshta hapi më i madh u bë me përhapjen e telefonit inteligjent, raporton DailyMail.

Që nga viti 2023, 6.8 miliardë njerëz e kanë një të tillë dhe meqë tani ka pak më shumë se tetë miliardë njerëz në botë, një pjesë e konsiderueshme e pronarëve të smartfonëve ka të ngjarë të jenë fëmijë.

Me traumatizimin e mirë, të keq dhe të çiltër vetëm disa trokitje larg, ekspertët kanë diskutuar se kur është e përshtatshme t’i jepet një fëmije telefonin e parë – nëse ndonjëherë.

Këtë javë, kryeinspektori i mbikëqyrësit të arsimit Ofsted sugjeroi që fëmijët të mos kenë akses të pakufizuar në internet ose telefona inteligjentë në moshë të re.

Në një bisedë me BBC Radio 5 Live në lidhje me aksesin në përmbajtje të qartë në internet, Amanda Spielman tha: “Nuk jam rehat me fëmijët më të vegjël që kanë akses të pakufizuar në internet.

“Unë jam shumë i befasuar kur fëmijët e moshës fillore kanë telefona inteligjentë, për shembull, dhe madje edhe në shkollën e mesme të hershme. Është vërtet e vështirë ta menaxhosh këtë.’

Zonja Spielman sugjeroi gjithashtu se ishte roli i prindërve dhe shkollave të ‘sigurojnë që fëmijët të mund t’i kalojnë të gjitha këto ndikime të padëshiruara’.

Të dhënat nga Ofcom, mbikëqyrësi i komunikimit, zbuluan se 61 për qind – pothuajse dy të tretat – e fëmijëve në Mbretërinë e Bashkuar zotërojnë një smartphone deri në moshën 10-vjeçare.

Pandemia ka bërë gjithashtu që koha mesatare e ekranit të fëmijëve të moshës tre deri në 18 vjeç të rritet me 50 për qind – me një mesatare prej katër orësh në ditë që shpenzohen tani në pajisje.

Fëmijët nga mosha 12 deri në 18 vjeç treguan rritjen më të madhe të kohës para ekranit me 110 minuta shtesë në ditë.

Studiuesit fajësuan rritjen e madhe për faktin se shumica e fëmijëve në atë grupmoshë kanë akses në pajisje dixhitale si telefonat inteligjentë për t’i përdorur brenda dhe jashtë mjediseve të shkollës.

Njerëzit në atë gamë moshe janë tashmë të predispozuar të kalojnë shumë nga koha e tyre e lirë në ekrane ku mbajnë miqësi dhe ndërveprime sociale.

Studimet e mëparshme tregojnë se koha e tepërt para ekranit mund të shkaktojë tendosje fizike të syve dhe trupit, privim gjumi dhe aftësi të dëmtuara njohëse.

Shpenzimi i tepërt i kohës në pajisje ka qenë gjithashtu i lidhur me uljen e aktivitetit fizik dhe një rritje të obezitetit, si dhe me vetëvlerësim më të ulët dhe aftësi të dobëta socializimi.

Një studim nga Universiteti Shtetëror i San Diegos zbuloi se koha e kaluar në telefonat inteligjentë është një shkak serioz, por i shmangshëm i problemeve të shëndetit mendor.

Vetëm një orë në ditë shikimi në ekran mund të mjaftojë për t’i bërë fëmijët deri në dy vjeç më të prirur të jenë në ankth ose në depresion.

Vitin e kaluar, studiuesit në të njëjtin institucion zbuluan gjithashtu se adoleshentët janë më të vetmuar në shkollë tani se 20 vjet më parë , sepse telefonat inteligjentë i ndalojnë ata të flasin me miqtë.

Nxënësit në Mbretërinë e Bashkuar ‘po bisedojnë më pak’ dhe ndihen të përjashtuar kur shohin foto në internet të bashkëmoshatarëve duke u argëtuar pa to.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu