Prodhimi i papiruseve në Egjipt, mbajtja e traditës në vështirësi

0

Në fushat e Luginës Delta të Egjiptit, fermerët dhe zejtarët po përpiqen të sigurojnë jetesën ndërsa mbajnë gjallë traditën e epokës Faraonike për të bërë papirus.

Në vitet 1970, një mësues arti në fshatin Al-Qaramus u mësoi fermerëve teknikat mijëvjeçare për transformimin e bimës në letër për ta zbukuruar atë më pas me vizatime dhe tekst .

Fshati dhe rrethinat e tij, të vendosura rreth 80 kilometra në verilindje të Kajros, tani përbëjnë qendrën më të madhe të prodhimit të papiruseve në vend, thonë ekspertët.

Dikur i përdorur nga egjiptianët e lashtë si letër shkrimi, artistët vendas tani dekorojnë papirusin me hieroglifë, kaligrafi arabe dhe simbole nga antikitet për të krijuar suvenire për vizitorët.

Por turizmi në vendin e Afrikës Veriore ka marrë një goditje që nga revolucioni i tij në 2011 dhe me Pandeminë Covid sektori është dobësuar më tej.

Egjipti fitoi vetëm 4 miliardë dollarë në të ardhura turistike vitin e kaluar, një e katërta e asaj që kishte parashikuar para krizës globale të shëndetit.

Fermeri  Al-Qaramus ka 25 ferma që përpiqen të mbijetojnë duke shitur papirus, krahasuar me rreth 500 para revolucionit.

“Kam humbur rreth 80 përqind të të ardhurave të mia totale-kam fituar rreth 1.000 dollarë në muaj dhe tani është pothuajse zero”, tha 60-vjeçari për AFP ndërsa tregonte kopjet e tij të pikturave të Tutankhamun.

Bima papirus rritet në ujë dhe mund të arrijë katër metra në lartësi. Forma e tij ka shërbyer si frymëzim për dekorimin e kolonave të tempujve të lashtë egjiptianë.

Për të bërë letër, punëtorët përdorin tela për të prerë kërcellin në shirita të hollë, të cilët zhyten në ujë dhe më pas vihen në shtresa njëra mbi tjetrën për të krijuar fleta.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu