E çuditshme por e vërtetë ! Ndryshimi i klimës është një çështje feministe

0
International Womens Day. Vector seamless pattern with with women different nationalities and cultures. Struggle for freedom, independence, equality.

Ashtu si koronavirusi që ndikon në mënyrë disproporcionale në bashkësitë etnike me ngjyrë, aziatikë dhe pakicat, kriza e klimës paraqet probleme më urgjente për disa njerëz sesa për disa të tjerë.

Ndërsa po i afrohemi më shumë Marrëveshjes së Parisit të 2050 për një botë neutrale ndaj klimës, ne tashme po shohim që gratë, veçanërisht ato me ngjyrë, po përjetojnë efekte më të këqija të emergjencës së klimës.

Shifrat nga Kombet e Bashkuara tregojnë se 80%  e njerëzve të zhvendosur nga ndryshimi i klimës në të gjithë botën janë gra. Sipas një përmbledhje të 130 studimeve nga  Aleanca Globale e Gjinisë dhe Klimës në 2016, gratë kanë më shumë të ngjarë të vuajnë pasiguri ushqimore si rezultat i krizës së klimës. Pas ngjarjeve ekstreme të motit, gratë gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të përjetojnë sëmundje mendore dhe dhunë nga partneri.

Nitya Rao, profesorë në Universitetin e Anglisë Lindore hulumton për barazinë gjinore në pjesë të Afrikës dhe Azisë të cilat tashmë janë prekur rëndë nga ndryshimi i klimës. Ajo thotë se, në shumë prej zonave rurale ku ajo kryen kërkime, në vende si Nepali dhe India, thatësira dhe përmbytjet mund të shkatërrojnë të korrat dhe i bëjnë rezultatet e punës bujqësore të paparashikueshme.

Emergjenca e klimës do të thotë lloje të ngjarjeve të pazakonta të motit po bëhen të zakonshme, duke rritur gjasat e ndryshimit të klimës.  Në mënyrë që të zvogëlojnë rrezikun e përgjithshëm të të ardhurave të familjes, burrat, të cilët kanë më shumë qasje në vende pune, do të emigrojnë në zona urbane. Ndërsa gratë do të qëndrojnë aty ku janë duke rritur fëmijët dhe do të vazhdojnë të bëjnë punë në bujqësi. Kur puna është e frytshme, ato shpesh përfundojnë duke marrë shumë punë mbi supe.

Rao shpjegon se, megjithëse burrat shpesh dërgojnë para në shtëpi, përsëri gratë janë nën presion, sepse u duhet të menaxhojnë gjithçka vetë, duke i bërë të punojnë më shumë.

Çfarë mund të bëhet për të zbutur ndikimin e ndryshimit të klimës te gratë?

Sipas Doyle, është e rëndësishme që ne ta fusim krizën e klimës si “një çështje të drejtësisë” dhe ta mësojmë atë në shkolla që nga mosha fillore e tutje duke pasur parasysh këtë. Duke ndërmarrë veprime kundër ngrohjes globale dhe duke inkurajuar njerëzit t’i shohin këto si probleme ndërprerëse.

Lidhjet midis pabarazisë gjinore dhe ndikimeve të krizës klimatike nuk janë gjithmonë të dukshme. Por për të parandaluar thellimin e mëtejshëm të pabarazive gjinore, kuptimi i ndryshimit të klimës dhe marrëdhënies së tij komplekse me strukturat e fuqisë njerëzore është thelbësor.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu