Kapja e dukurive qiellore përmes kutisë së drurit, shkencëtarët: Zbuluam për herë të parë se si funksionon pajisja e Arkimedit!

0

Zbulimet e një grupi studiuesish nga Universiteti i Londrës, ku marrin pjesë edhe dy shkencëtarë grekë, zbulojnë Antikithiera që është një varg komplekse të ingranazheve misterioze të krijuara nga Arkimedi.

Ashtu si detektivët që komplotojnë profilin e një autori të pakapshëm, shkencëtarët duket se po afrohen më shumë me personalitetin e Arkimedit si projektuesi i kompjuterit të parë në historinë njerëzore.

Në të njëjtën kohë konfirmohet se është një instrument kompleks astronomik, i aftë të parashikojë fenomene të tilla si lidhja (radhitja) e trupave qiellorë, duke kombinuar pozicionet relative të 5 planetëve të njohur në antikitet (Jupiteri, Saturni, Venusi, Mërkuri, Marsi), duke marrë parasysh edhe faktin se Hëna gjurmon një orbitë rrethore rreth Tokës në formë eliptike dhe, në fund të fundit, pasqyron perceptimin e Universit që mbizotëronte në antikitetin e vonë grek.

Por përveç njohurive të aplikuara në projektimin e Mekanizmit, shkencëtarët modernë janë të mahnitur me aftësinë e ndërtimit. Sepse përmban dhjetëra ingranazhe, me dhëmbë të vegjël që janë gdhendur në bakër me saktësi dhe uniformitet të frikshëm, megjithëse gjatësia e secilit prej tyre nuk kalon 1 milimetër.

Në historinë e vëzhgimeve astronomike, ekzemplari i parë i regjistruar i një instrumenti që mund të konsiderohet i ngjashëm me Mekanizmin ‘Antikythera’ shfaqet shekuj më vonë, në vitin 600 pas Krishtit, në Bizant. Dhe orët e para astronomike janë edhe më të vonshme, pasi filluan të bëhen nga shekulli i 14-të e në vazhdim.

Lidhur me përdorimin e makinerive me ingranazhe, arkeologët e dinin se grekët e lashtë i përdornin ato për të lëvizur masa të mëdha, kryesisht në mullinj me erë, mullinj uji, makina ngritëse etj. Kjo është arsyeja pse studiuesit u habitën shumë kur, në vitet 50, me përdorimin e rrezeve X, ingranazhet u zbuluan brenda Mekanizmit.

Disa spekuluan më pas se vetëm dikush si Arkimedi mund të kishte konceptuar idenë e një instrumenti të tillë revolucionar. Sot, ky dyshim duket gjithnjë e më i besueshëm.

Histori e shkurtër magjepsëse

Ekipi Kërkimor i UCL Antikythera prej gjashtë anëtarësh, i cili përfshin dy shkencëtarë grekë, arkeologun Myrto Georgakopoulou dhe fizikanin Aris Dakanalis, publikon gjetjet e tij më të fundit në numrin e fundit të revistës Scientific American. Përveç pjesës së tij thjesht teknike, artikulli i gjerë mund të lexohet si një histori e shkurtër magjepsëse, se si një objekt misterioz, jo më i madh në përmasa se një fjalor i gjuhës greke me kapak të fortë, e pushton shkencën shumë herë për një periudhë që tani i kalon 120 vjet. .

Arkeologë, matematikanë, astronomë, fizikanë, historianë të inxhinierisë dhe bërjes së orës, ekspertë të teknologjisë së materialeve, astrologë, madje edhe okultistë të të gjitha drejtimeve, po i nënshtrohen njëri pas tjetrit magjepsjes së parezistueshme të Mekanizmit Antikythera, i cili, ndërsa mbetet i ekspozuar ndaj kujtdo që viziton Muzeu Arkeologjik i Athinës, i reziston fuqishëm zbulimit të plotë të sekreteve të tij.

Inteligjenca e lashtë

Siç shihet nga paraqitja e plotë grafike e paraqitur nga “Scientific American” duke shfrytëzuar të dhënat më të fundit nga hulumtimi i ekipit të UCL, zemra e Mekanizmit Antikythera përbëhet nga 69 marshe, të madhësive dhe llojeve të ndryshme. Vetëm 35 prej tyre mund të shihen në gjetjen autentike arkeologjike përmes rrezeve X tredimensionale që ai i është nënshtruar herë pas here.

Udhëzime për përdorim

Që nga fillimi i shekullit të 20-të është zbuluar se Mekanizmi Antikythera është një instrument për kapjen e universit me qendër tokën, “botën” deri në pikën e syrit dhe njohuritë që ishin grumbulluar në antikitet, me babilonasit si pionierë. , rreth të ashtuquajturve “meteorë”, pra dukuritë qiellore. Çelësi për të përcaktuar dobinë e tij të vërtetë ishte pjesa e pasme e saj, e cila tani konsiderohet të jetë deshifruar plotësisht. Ai përfshinte dy cikle treguesish, por edhe një “manual përdorimi” të gdhendur.

Pra, basti i madh për studiuesit është se si të rimontojnë të gjithë Mekanizmin në një mënyrë që të përmbushë udhëzimet e prodhuesit për përdoruesit – ose, në mënyrë më skematike, se si praktikisht u kombinuan dy anët e instrumentit, pjesa e përparme dhe e pasme. , për të prodhuar parashikime, për shembull, për eklipset e Hënës dhe Diellit, datën e Lojërave Olimpike dhe në përgjithësi të gjitha ngjarjet që, sipas grekëve të lashtë, vareshin nga yjet.

Megjithatë, siç rezulton, ishte dikush që arriti të mbyllte një botë të tërë në një kuti të vogël druri, të ngjeshur në një labirint me rrota metalike, pllaka, boshte dhe shufra, të cilat mund ta bënin Universin më pak të paparashikueshëm dhe armiqësor ndaj grekëve. 2000 vjet më parë.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu