Zbulim i bujshëm/ Inteligjenca artificiale identifikon personat më të rrezikuar për të vdekur nga Covid-19. Ky grup njerëzish është 8 herë më i prekur

0

Një mjet i ri i inteligjencës artificiale (AI) pretendon të llogarisë rrezikun e një pacienti për të vdekur nga COVID-19 dhe variantet shoqëruese duke kryer skanime të enve të gjakut.

Shkencëtarët në Universitetin e Oksfordit trajnuan një algoritëm për të zbuluar një nënshkrim COVID-19 në skanimet e kraharorit.
Teknologjia zbulon anomalitë në enët e gjakut të dhjamit përreth për të matur nivelin e inflamacionit të shkaktuar nga citokinat në pacientët e infektuar.

Ata me inflamacion të enëve të gjakut të rritura kishin deri në tetë herë më shumë gjasa të vdisnin në spital për shkak të virusit, por gjithashtu u gjet se i përgjigjeshin mirë një ilaçi anti-inflamator që kishte një ulje gjashtëfish të rrezikut të vdekjes.

Ekipi beson se inovacioni mund të personalizojë trajtimin dhe të lejojë specialistët të administrojnë ilaçe anti-inflamatore më shpejt për të shpëtuar jetën e personit.

Rastet e rënda të COVID-19 janë shoqëruar me një stuhi citokine, e cila është shkaktuar nga sistemi imunitar që e mbush gjakun me proteina specifike të quajtura citokina që shkaktojnë inflamacion si përgjigje ndaj virusit.

Profesori Charalambos Antoniades, Profesor i Mjekësisë Kardiovaskulare në Universitetin e Oksfordit, i tha Fondacionit Britanik të Zemrës:”Thjesht duke shtuar në një hap shtesë kujdesin rutinor të njerëzve të pranuar në spital me Covid-19 të cilët tashmë kanë një skanim CT , tani mund të zbulojmë pacientë me rrezik të lartë nga komplikime të rrezikshme për jetën dhe mund të përshtatim trajtimin e tyre për të ndihmuar shërimin afatgjatë.”

Për të testuar UA, shkencëtarët aplikuan nënshkrimin COVID-19 në skanimet e gjoksit të 435 njerëzve në spitalet në Oksford, Leicester dhe Bath.

Ekipi pastaj krahasoi nivelet e inflamacionit dhe rrezikun e vdekjes me ata të diagnostikuar me koronavirus dhe ata pa virus.
Rezultatet treguan se nivelet e inflamacionit të drejtuar nga citokinat në enët e gjakut ishin shumë më të larta tek ata me COVID-19, dhe madje edhe më të mëdha në pacientët e infektuar nga varianti ‘alfa’, i cili u identifikua për herë të parë në MB.

Drejtori i Asociuar Mjekësor i BHF, Profesor James Leiper tha:
‘Gjatë vitit të kaluar ne kemi mbështetur shkencëtarët tanë të drejtojnë ekspertizën e tyre për të ndihmuar përpjekjen globale për të kuptuar Covid-19. Ky hulumtim tregon qartë se Covid-19 është një virus i fuqishëm që mund të shkaktojë kërdi në sistemin tonë të qarkullimit të gjakut, dhe se variante të ndryshme shoqërohen me nivele të ndryshme të rrezikut.

‘Ka akoma shumë të panjohura në lidhje me atë se si virusi mund të ndikojë në shëndetin tonë në planin afatgjatë, por ky mjet AI mund të ndihmojë përfundimisht për të shpëtuar jetë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here